Veganska och glutenfria lussekatter med dadelswirl
Det är snart Lucia och hög tid att börja baka våra veganska och glutenfria lussekatter. Vår kära vän Therese (receptkreatör på vår kokbok samt Näringsjägaren) har tagit fram ett alldeles underbart recept på lussekatter med dadelswirl, så vi frågade henne om vi fick göra en glutenfri take over? Det fick vi! Resultatet? Underbart goda lussekatter med check på allt – saffran, sötma och saftighet.
Att de sedan inte blev riktigt lika fina som originalet är blott en detalj i sammanhanget. Vissa (Roy Fares) skulle nog påstå att de inte platsade på ett konditori, men vi skulle snarare vilja hävda att de är härligt rustika och charmigt individuella. Vem vill ha likformade veganska och glutenfria lussekatter som man inte kan se någon som helst skillnad på? Vem vill ha en strömlinjeformad lussekattsparad? Ja, inte vi i alla fall (obviously).👇
Och eftersom skönhet som bekant kommer inifrån så väljer vi att fokusera på innehållet. För så fort du knäckt den knäckiga ytan (tack vare lönnsirapen) så möts gommen av en saffranslen insida med krämig dadelswirl. Och vips så är utsidan ett minne blott, eftersom det är insidan som räknas.
Nu är bara frågan – russin eller inte? Vi säger inte. Men du gör förstås precis som du vill.
På tal om böckerna som vi nämner ovanför så vill vi verkligen slå ett slag för vårt julerbjudande “köp våra 3 böcker – spara 47 kronor”. Slå till här (reklamlänk) direkt så har du tre julklappar kirrade!
PrintVeganska och glutenfria lussekatter med dadelswirl
- Portioner : 12–15 st 1x
Ingredienser
Bulldeg
5 dl valfri mjölk/mylk
1 g saffran
50 g färsk jäst
1/2 tsk salt
1 dl kokossocker
100 g kokosolja (eller smör)
1 tsk nymalen kardemumma
4 dl durramjöl
4 dl rismjöl
1 dl potatismjöl
1 msk av våra egna prebiotiska fiberblandning
1 msk fiberhusk
Dadelkräm
150 g blötlagda dadlar
30 g kokosolja
1 nypa salt
1/2 g saffran
Pensling
Lönnsirap
Instruktioner
- Värm mjölk och saffran till prick fingervarmt.
- Lös upp jästen i degvätskan.
- Tillsätt salt, socker, kokosolja/smör, kardemumma, durra/havremjöl, rismjöl, potatismjöl, probiotika och fiberhusk. Rör runt/knåda väl. Ha i lite mer mjöl vid behov. Vi snackar en kladdig deg eller faktiskt snarare nästan smet här. En degsmet! Man tror att den inte ska jäsa men lovar att den gör det!
- Låt degen jäsa i minst en timme, gärna längre.
- Mixa ihop ingredienserna till dadelkrämen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ta ut den och mjöla händerna. Kavla ut degen till en stor rektangulär och smeta på dadelkrämen.
- Vik degen dubbel, från långsida till långsida. Dela upp degen i typ 12-15 bitar och gör klassiska s-formade lussekatter.
- Lägg på en plåt. Pensla snabbt med lite lönnsirap innan katterna åker in i ugnen i 10 minuter.
- Låt svalna!
Fler juliga bakverk på FP:
Fira advent med en riktigt god mjuk pepparkaka
Världens bästa glutenfria pepparkakor
Första Advent: Kolabollar med smak av pepparkaka
Ta pepparkakan till nästa nivå – gör en pepparkakssandwich
Fler julrecept från FP:
Juldrink med kombucha, tranbär och honung till dan före dan
Auberginesill x 2 till julbordet
Vegansk julskinka av senapsgriljerad rotselleri