Kryddig linssoppa med halloumitärningar

”Himla gott, himla bra” är ett initiativ för att lära barn och unga att förstå sambanden mellan kost och hälsa. På Food Pharmacys blogg kommer vi bjuda på matglädje, inspiration och recept för alla unga (och föräldrar) som är intresserade av mat.
Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv. Mat är fyllt av lust och glädje och ett sätt att umgås med familj och vänner och något som får oss att känna oss hemma. Mat är också bränsle för kroppen och har stor betydelse för hur vi mår.
Med oss får du veta mer om hur du blir kompis med kroppen – varför det är viktigt att du äter mat och rör på dig för att må bra. Du får också veta vad maten innehåller, vad som händer med maten i kroppen och varför din kropp behöver olika sorters mat för att fungera.
Vi vill inspirera dig att äta gott och äta bra. Vi vill visa att bra mat är rolig och enkel att laga genom att bjuda dig på en mängd smarriga recept. Här nedanför får du en god, varm soppa som passar bra att servera en kall vinterdag. Denna linssoppa brukar gå hem hos hela familjen. Blir extra god med sega och salta halloumibitar i.

Vill du köpa boken “Himla gott, himla bra”? Tillsammans med Food Pharmacy erbjuder Tukan förlag dig 20% rabatt på boken med koden: himlagott. Köp här! Följ himlagott_himlabra på instagram för mer tips och trix för en god och hälsosam vardag.
Välkommen till himla gott, himla bra!
Karolina och Victoria
PrintKryddig linssoppa med halloumitärningar
- Portioner : 4 1x
Ingredienser
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl rotfrukter, finrivna, t ex morot, potatis, palsternacka
3 msk rapsolja, att steka löken i
1 1/2 dl linser, torkade
1 burk krossade tomater, 400 g
2 burkar kokosmjölk, à 400 g
2 buljongtärningar, kyckling eller grönsak
1/2 lime, saften
1 dl vatten
1 msk färsk ingefära, skalad och finhackad, eller ½ tsk torkad
1 msk garam masala, kryddblandning
1 tsk salt
1 paket halloumi
1 tsk rapsolja, att steka halloumin i
Tillbehör
Pumpakärnor
Strimlad färsk koriander eller bladpersilja
Olivolja att ringla över
Surdegsbröd
Instruktioner
1. Skala och hacka lök och vitlök och stek på låg värme i oljan i 5 min tills den mjuknat.
2. Tillsätt rotfrukter, ingefära, garam masala och linser. Stek i några minuter.
3. Tillsätt vatten, buljongtärningar, kokosmjölk och krossade tomater. Låt småkoka i 10–12 min tills linserna är mjuka.
4. Under tiden. Skär halloumin i ca 1 x 1 cm stora kuber. Stek i varm panna utan oljan tills att de fått färg på ena sidan. Vänd alla bitarna och tillsätt oljan. Stek klart i ca 2 min. Lägg över i en skål.
5. Tillsätt limesaften i soppan och smaka av med eventuellt mer salt.
6. Mixa soppan grovt med stavmixer eller servera den som den är.
7. Servera soppan i skålar med stekt halloumi och valfria tillbehör.
Anteckningar
TIPS!Näringsvärden per 100 g (1 port ca 397 g) utan tillbehör
Energi 132 kcal
Fett 10 g
Kolhydrater 7 g
Fiber 3 g
Protein 3 g
Salt 0,6 g
Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.