Kryddig linssoppa med halloumitärningar – Food Pharmacy

Recept, Typ 1-diabetes

Post image
fav

Kryddig linssoppa med halloumitärningar

fav

”Himla gott, himla bra” är ett initiativ för att lära barn och unga att förstå sambanden mellan kost och hälsa.  På Food Pharmacys blogg kommer vi bjuda på matglädje, inspiration och recept för alla unga (och föräldrar) som är intresserade av mat.

Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv. Mat är fyllt av lust och glädje och ett sätt att umgås med familj och vänner och något som får oss att känna oss hemma. Mat är också bränsle för kroppen och har stor betydelse för hur vi mår.

Med oss får du veta mer om hur du blir kompis med kroppen – varför det är viktigt att du äter mat och rör på dig för att må bra. Du får också veta vad maten innehåller, vad som händer med maten i kroppen och varför din kropp behöver olika sorters mat för att fungera.

Vi vill inspirera dig att äta gott och äta bra. Vi vill visa att bra mat är rolig och enkel att laga genom att bjuda dig på en mängd smarriga recept. Här nedanför får du en god, varm soppa som passar bra att servera en kall vinterdag. Denna linssoppa brukar gå hem hos hela familjen. Blir extra god med sega och salta halloumibitar i.

Vill du köpa boken “Himla gott, himla bra”? Tillsammans med Food Pharmacy erbjuder Tukan förlag dig 20% rabatt på boken med koden: himlagott. Köp här! Följ himlagott_himlabra på instagram för mer tips och trix för en god och hälsosam vardag.

Välkommen till himla gott, himla bra!

Karolina och Victoria

Print

Kryddig linssoppa med halloumitärningar

 • Av : Mia
 • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

1 gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

3 dl rotfrukter, finrivna, t ex morot, potatis, palsternacka

3 msk rapsolja, att steka löken i

1 1/2 dl linser, torkade

1 burk krossade tomater, 400 g

2 burkar kokosmjölk, à 400 g

2 buljongtärningar, kyckling eller grönsak

1/2 lime, saften

1 dl vatten

1 msk färsk ingefära, skalad och finhackad, eller ½ tsk torkad

1 msk garam masala, kryddblandning

1 tsk salt

1 paket halloumi

1 tsk rapsolja, att steka halloumin i

Tillbehör

Pumpakärnor

Strimlad färsk koriander eller bladpersilja

Olivolja att ringla över

Surdegsbröd

Instruktioner

1. Skala och hacka lök och vitlök och stek på låg värme i oljan i 5 min tills den mjuknat.

2. Tillsätt rotfrukter, ingefära, garam masala och linser. Stek i några minuter.

3. Tillsätt vatten, buljongtärningar, kokosmjölk och krossade tomater. Låt småkoka i 10–12 min tills linserna är mjuka.

4. Under tiden. Skär halloumin i ca 1 x 1 cm stora kuber. Stek i varm panna utan oljan tills att de fått färg på ena sidan. Vänd alla bitarna och tillsätt oljan. Stek klart i ca 2 min. Lägg över i en skål.

5. Tillsätt limesaften i soppan och smaka av med eventuellt mer salt.

6. Mixa soppan grovt med stavmixer eller servera den som den är.

7. Servera soppan i skålar med stekt halloumi och valfria tillbehör.

Anteckningar

TIPS!

Näringsvärden per 100 g (1 port ca 397 g) utan tillbehör

Energi 132 kcal

Fett 10 g

Kolhydrater 7 g

Fiber 3 g

Protein 3 g

Salt 0,6 g

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Hej!
  Jag förstår inte hur en hälsoinriktad blogg som denna kan publicera recept med buljongtärning i…? Ta en titt i innehållsförteckningen så förstår ni vad jag menar. Vad i den verkar vara… nyttigt?

  Monosodiumglutamat är inte bara en smakförstärkare utan även ett gift för nervsystemet, så pass skadligt att det i många länder är förbjudet att servera på restaurang utan att ha en skylt om det vid entren.
  Många mår dåligt av MSG utan att veta om det, själv får jag klåda och feber. Det påverkar också magen negativt. Alla med IBS, Crohns och Colit bör dluta omedelbart att få i sig det. (Jästextrakt är en liknande sak som ger liknande effekter).

  Jag kan tycka att era ambitioner bör vara högre än så när ni vill lära folk att laga bra mat ( vilket är en bra idé!) Ersätt buljongtärningen med lök, rotselleri och morot, det ger en liknande rund umamismak.

  1. Jag kan hålla med Sara om att receptet hade blivit ännu mera hälsosamt om man ersatt buljongtärningarna med lök och rotsaker. Samtidigt måste det smaka gott och vara lättlagat för att få med sig de som är vana vid att värma på halvfabrikat istället för att laga mat från grunden. Det är trots allt viktigast att nå fram till dem som i dag äter mat som är dålig för både hälsan och klimatet.

  2. Nathalie skriver:

   @ Sara – Nu är inte jag ngn expert på området men tänker att det finns ju buljonger utan glutamat.. Biofood tex..

  3. Jag köper ekologisk buljong från Garant. Det finns ingen glutamat i den. Läs på innehållsförteckningen så kan du säkert hitta andra alternativ som också är fri från glutamat.

 2. Tack till övriga kommentatörer för bra tankar, särskilt Magnus. Den frågan om vilka som är den viktigaste målgruppen är tankeväckande. Frågan är bara om den gruppen som idag inte ens lagar sin egen mat läser dessa recept? För dem finns det ju å andra sidan ett enormt utbud som aldrig sinar, varje Go’ kväll, Allers och kändis kokbok bjuder ju på det. Men jag suger vidare på den karamellen.

  Under alla omständigheter kan jag dock tycka att receptskribenten kommenterade en så pass omtvistad ingrediens i receptet. Inte i Go’ kväll eller Allers, men i det här forumet.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.