Magsyran is ’’the shit’’ – Food Pharmacy

Maria Berglund Rantén

Post image

Magsyran is ’’the shit’’

Jag pratar väldigt ofta om hur viktigt det är att försöka utvärdera hälsan av mag/tamsystemet och då använder jag mig av Nord till Syd-analysen – dvs hur är funktionen från mun till anus? I detta inlägg tänker jag förklara vad som händer om man lider av för låg magsyra och hur viktigt det är att få detta rätt. Det kan ibland vara lite knivigt att identifiera låg magsyra och många gånger är symptomen för låg och för hög magsyra identiska och då blir det ganska tokigt om fel åtgärder sätts in.

I munnen bör vi tugga maten väl och redan här börjar nedbrytning av kolhydrater. Därefter fortsätter maten ner i magen där magsyran bryter ner proteiner och mineraler samt B12 absorberas. Magsyran är också ytterst viktig då den agerar som ett försvar och dödar skadliga patogener som virus, bakterier och andra oinbjudna gäster. Lider en person av för basisk magsyramiljö står dörrarna vidöppna för att dessa vandrar vidare ner i tarmen och skapa oreda. Du riskerar också att lättare drabbas av matförgiftning och andra infektioner. 

Det kan komma som en överraskning men det är ganska vanligt att drabbas av för låg magsyra, också kallat hypoklorhydri. Ännu mer överraskande är att hypoklorhydri kan orsaka mer matsmältningssymptom än hyperklorhydri, dvs för mycket magsyra. Jag hittar ingen statistik på hur vi har det i Sverige men i USA uppskattar man att drygt 20% av befolkningen lider av just detta vanliga matsmältningsproblem. Och med tanke på att vi i Sverige äter mest processad skräpmat av alla i Europa så kan man nog anta att det är ungefär samma prevalens hos oss.  

Vilka är de vanligaste symptomen vid hypoklorhydri?

 1. Halsbränna. Under mina snart 17 år som terapeut i både England och Sverige så har jag träffat på ytterst få klienter som lider av hyperklorhydri. De flesta som kommer för mag/tarmbesvär har mestadels hypoklorhydri. En av de största problemen med att lida av magsyrabrist är just att mat inte bryts ner ordentligt och detta kan leda till en ökning av gaser och lokal inflammation som känns som halsbränna. 
 1. Svårighet att bryta ner kött. Personer som lider av hypoklorhydri har oftast svårigheter att bryta ner kött och andra proteiner. Man kan känna sig trött, yr och illamående efter en proteinrik måltid. 
 1. Gas eller svullnad efter måltider. Detta kan absolut vara ett tecken på hypoklorhydri, men det kan såklart också indikera att du lider av dysbios/SIBO (dvs ohälsosam balans på tarmfloran och att tjocktarmsbakterier vandrat upp och koloniserat tunntarmen). Läs mer här.
 1. Matallergi/känslighet. Lider du av en variation av allergier/överkänsligheter mot olika typ av mat? Då kan låg magsyra vara en del av problemet! Kan inte mat brytas ner ordentligt så är det större risk att immunförsvaret reagerar. En person med läckande tarm lider ofta av hypoklorhydri. 
 1. Hudproblem. För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om akne (läs här) och om sambandet mellan hud-tarmaxeln och hur tarmproblem kan orsaka akne men även problem som psoriasis, eksem mm. Ett hälsosamt matsmältningssystem bidrar till friskare hy!
 1. Näringsbrister. Magsyran hjälper upptaget av näringsämnen. Om det är så att din kost är tipptopp men att du ändå har näringsbrister så kan hypoklorhydri vara boven. En del kvinnor som tappar hår lider av B-vitaminbrist och då kan det vara bra att testa sina B12- och folsyranivåer samt utvärdera om låg magsyra är nyckeln till lösningen. Sköra, tunna och flisiga naglar är ett annat tecken att vara uppmärksam på. Järnbrist kan också vara en knock on-effekt av brist på magsyra. 
 1. Hela bitar mat i bajset. Har du någonsin kollat ner i toaletten för att undersöka dagens produktion? Är svaret ja så gör du rätt, är svaret nej så uppmanar jag dig verkligen till att börja göra det. Statusen på bajset ger ledtrådar till hur tarmfunktionen är. Ser du ofta att maten är osmält då kan hypoklorhydri vara orsaken. 
 1. Diarré eller förstoppning. För att fortsätta på temat bajs så kan dessa två symptom vara orsaken till dysbios/SIBO. Jag har skrivit om förstoppning här tidigare för när tarmfloran är felbalanserad med för mycket dåliga mikrober och för lite av de bra mikroberna så är det större risk att man lider av just diarré, förstoppning, gaser och svullnad. 
 1. Illamående när man tar vitaminer och tillskott. Många personer/klienter klagar över att de blir illamående när de tagit sina tillskott och då är det viktigt som terapeut att först adressera grundorsaken – hypoklorhydri. Kan kroppen inte bryta ner näringsämnena, främst mineraler, men mer eller mindre alla typer av tillskott så orsakar detta upprörd mage/matsmältningsproblematik.  
 1. Blandad kompott. Andra blandade symptom på hypoklorhydri är frekventa rapningar, trötthet, att lida av en känsla av en ’’tung osmält sten i magen’’ som varar i timmar efter måltid, samt neurologiska problem som domningar, stickningar och synförändringar. 

Vilka är de vanligaste orsakerna till hypoklorhydri? 

 1. Ålder. Ju äldre vi blir, desto lägre magsyra har vi. Från 50 så minskar den och personer över 65 år har mer eller mindre alltid för lite. 
 1. Stress. Kronisk stress kan leda till en minskad magsyreproduktion.
 1. Brist på zink och B-vitaminer. Man kan få brist på näringsämnen om kosten är processad och skräpig i sin natur, men även stress, rökning, och alkohol bidrar. 
 1. Mediciner som motverkar eller neutraliserar magsyran för behandling av halsbränna eller magsår kan leda till minskad produktion av magsyra om de tas under längre tid. Under en av mina utbildningar i USA så kom flera hundra läkare fram till att medicinen högs upp i deras ’’s..t list of medicines’’ var just PPI:s (protonpumpshämmare) pga att de i längden orsakar så otroligt många problem nedströms. Viktigt att nämna är att du inte ska sluta ta din medicin utan att först rådfråga din läkare! Nordic Wellths näringsterapeuter är universitetsutbildade och kan också hjälpa till. 
 1. H. Pylori är en vanlig infektion som orsakar magsår och om den lämnas obehandlad så kan det leda till minskad magsyreproduktion. 

De flesta inlägg kommer med en lista på råd vad du som läsare själv kan göra. Här är rådet ganska lätt:

Innan du tar magsyredämpande preparat – undersök om du faktiskt har för mycket magsyra eller om det faktiskt är för lite magsyra du lider av. Hypoklorhydri har blivit ett sådant vanligt problem att det näst intill blivit klassificerat som det normala. Acceptera inte detta! Ta hjälp så att du snabbt kan få en lösning på ditt problem så du kommer ur din onda spiral av ’’oj så ont jag fick av min halsbränna, det är bäst att jag tar xxx’’, medan du i själva verket bör stötta din kropp att producera mer magsyra för att lösa grundproblemet samt checka andra orsaker till matsmälstningsbesvär. 

Alla Nordic Wellth näringsterapeuter jobbar efter samma modell. Vi har utvecklat välarbetade riktlinjer för att alla konsultationer ska hålla samma höga standard, oavsett vilken terapeut du går till. Förutom gedigna universitetsutbildningar från England blir alla terapeuter coachade av mig för att vårt tänk i konsultationsprocessen ska vara homogent. Det här sättet att arbeta på har varit väldigt framgångsrik för våra klienter. 

Hos oss är du i goda händer oavsett var i landet du bor.

Lycka till! 

Maria

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.