Surkålsplättar med smetana – Food Pharmacy

Fermenterat med Anastasia, Recept

Post image
fav

Surkålsplättar med smetana

fav

Det finns alltid en surkålsburk i mitt i kylskåp, resultatet av den magiska fermenteringsprocessen där kålen omvandlas till en näringsrik och hållbar produkt. Surkål behöver inte alltid ätas rå och kall utan det går att göra goda rätter –använda i soppor, varma mackor, surkålsplättar, lägga i grytor och även mixa till en härlig sås.

Jag brukar smaksätta surkål med olika grönsaker som rödbeta, äpple, morötter, palsternacka och även alger. På bilderna ser ni rosa surkål med endast en rödbeta per 3 liter surkål. 

Det går att använda vilken surkål som helst, även den som man köper på burk. Vid uppvärmningen försvinner de levande bakterierna i surkålen, däremot finns mineraler, vissa vitaminer, fibrer och organiska syror kvar.  

Surkålplättarna går fort att göra till lunch eller som mini-pannkakor med olika toppingar till festen eller fredagsmyset. Surdegsmacka med surkålslaw  är en annan favorit till snabb lunch.

Print

Surkålsplättar med smetana

  • Av : Anastasia Lundqvist c/o Food Pharmacy
  • Portioner : 4 1x
Scale

Ingredienser

1 ägg

40 g grädde

35 g vetemjöl eller potatisstärkelse 

250 surkål

30 g hackad gul lök

110 g kokt riven potatis

1/2 dl hackad dill

1/2 kryddmått bikarbonat

Salt & peppar

Olja till stekning

Smetana  till servering

Instruktioner

  1. Vispa äggen i en skål tillsammans med  grädde. Tillsätt mjölet och vispa till en klimpfri smet. 
  2. Hacka kålen fint, lägg resterande ingredienser och blanda med äggsmeten.   Salta och peppra. Låt stå i ett par minuter. 
  3. Hetta upp stekpannan. Häll i lite olja. Lägg i  små bollar av smet och platta till med gaffel i stekpannan.  När undersidan fått en fin färg, är det dags att vända plättarna och steka någon minut till. 
  4. Servera med smetana eller som tillbehör.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.