Gula dammsugare till påsk - påskdammsugare! – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Gula dammsugare till påsk – påskdammsugare!

fav

Gula dammsugare till påsk, påskdammsugare eller glammsugare. Oavsett vad du kallar dem så har väl sällan världen skådat något så gult, gott och gulligt som det här. Och bäst av allt – de är så goda! Gör dubbel sats om du orkar för de tar slut i ett nafs.

Men först en liten historielektion kanske? Dammsugaren, eller punschrullen som den också kallas, sägs nämligen härstamma från andra världskriget. I ransoneringstider använde man kakor som blivit för gamla eller gått sönder till punschrullar. Man blandade dem med lite äppelmos och punsch och rullade in dem i ett lager grön marsipan och så lite choklad. Dåtidens sätt att ta hand om rester!

I det här receptet har vi dock gjort kakdegen på vårt sätt. Vi har använt kokt quinoa, kakao, dadlar, arraksessens och riven kokos. Och eftersom det är gula dammsugare till påsk, sk påskdammsugare, som vi ska göra så är marsipanen gjord på mandelmjöl, honung och gurkmeja. Det är lite pilligt att rulla dammsugarna men inte svårare än att du klarar av det. Och belöningen (att man känner sig som Roy Fares) gör att man snabbt glömmer frustrationen över att de inte blev exakt som man hade tänkt sig.

Vi har provat att söta både med honung och lönnsirap och tycker att bägge alternativen funkar väldigt bra, men vill du ha dammsugaren helt vegansk så är det ju lönnsirap som gäller. Ok, då är det enda som kvarstår att bjuda in några på påskfika så att ni får avnjuta påskdammsugarna tillsammans!

Print

Gula dammsugare till påsk

  • Av : Food Pharmacy
  • Portioner : 10 1x
Scale

Ingredienser

Kakdeg

1 dl kokt quinoa

2 msk kakaopulver

10 dadlar, urkärnade

4 tsk arraksessens (frivilligt)

2 dl riven kokos

Marsipan

6 dl mandelmjöl

4 msk honung eller lönnsirap

4 krm torkad gurkmeja

Övrigt

100 g mörk choklad (minst 70%)

Instruktioner

Koka quinoan enligt instruktionerna på paketet. Låt svalna. Lägg quinoan i en mixer tillsammans med kakao, dadlar, arraksessens och kokos. Mixa till en slät deg. Mixa mandelmjöl, honung och gurkmeja (tillsätt gurkmejan lite i taget tills marsipanen får en färg som du är nöjd med).

Kavla ut marsipanen mellan 2 bakplåtspapper till ungefär 25×35 cm. Dela den i 3 lika stora längder, ca 8 × 35 cm (det är inte så jättenoga, men på ett ungefär). Dela kakdegen i 3 lika stora bitar som du rullar till långa korvar. Lägg en rulle på respektive marsipanlängd, rulla marsipanen runt och nyp fast kanterna. Skär den långa dammsugarrullen i mindre bitar.

Smält chokladen i ett vattenbad och doppa ändarna på varje dammsugare i den. Lägg dammsugarna på ett fat och förvara dem i kylskåp.

Fler påskrecept från Food Pharmacy:

Food Pharmacys Påsksoppa

Vegansk gubbröra till påsk

Vegansk skagenröra till påsk

Citronpannacotta i äggskal

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.