Varför ditt välmående är viktigare än någonsin – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Varför ditt välmående är viktigare än någonsin

På många sätt är världen mörk just nu. På andra sätt är den extra ljus. Troligen precis så som det alltid har varit men just nu är vi extra uppmärksammande på lidandet som pågår i vår närhet och det tar mycket av vår energi. Det är lätt att fastna i orostankar, medlidande och ett nästan paralyserande behov av att ha koll på läget och den senaste händelseutvecklingen. Men inget av det hjälper dina medmänniskor som lider. Idag vill jag dela tre perspektiv på varför ditt välmående är viktigare nu än någonsin. 

Först och främst vill jag bara säga att det är helt okej att må dåligt över det som händer i världen just nu. Och helt naturligt. Men det är skillnad på medlidande och medkänsla, på kontrollbehov och på att fokusera på det vi kan påverka och på att pausa sitt eget liv på grund av skuldkänslor över hur bra du har det och att leva ditt bästa liv, just för att du kan. 

När du är i en känslostorm, tillåt den att få plats, ordentligt. Gråt, skrik, banka i en kudde, ös ur dig i ord på papper eller till en vän, meditera dig igenom känslan eller dansa ut den. Men sen, när du gett den den tid den behöver (oftast bara några minuter) så återgå till ditt eget liv, fokusera på ditt eget välmående, för det är viktigare än någonsin. 

Det är stor skillnad på att lida med någon annan och att känna med någon annan. Att veta att du lider med mig gör inte mitt lidande lättare, att veta att du känner med mig kan hjälpa. Men att du fastnar i skräckfilmen som pågår i ditt eget huvud och ständigt fyller på den i ditt eget huvud hjälper ingen, minst av allt dig själv. Ditt välmående är viktigt nu. 

När du mår bra har du mer energi till att hjälpa andra 

Vissa uppfattar det här med självledarskap, självmedkänsla och självkärlek som själviskt. Min erfarenhet är att det är precis tvärtom. Ju bättre jag leder, känner med och älskar mig själv, desto mer energi får jag över till att finnas där för andra. Vår sanna natur är kärlek, och när vi tar hand om oss själva, inifrån och ut, så blir vi automatiskt ett förkroppsligande av den kärleken. Och ibland är det förstås så, att vi behöver ta hand om oss själva bara, för att så småningom hitta tillbaka till vår energi som räcker även till andra. Det är helt okej, vi hjälps åt och vi kan växeldra. 

Din tacksamhet för det du har är en gåva 

Det mest respektfulla mot dem som inte har det du har är att faktiskt uppmärksamma och uppskatta det du har och inte ta det för givet. Att känna skuld över att du har det så bra och andra inte, hjälper inte dem som saknar det du idag har. Gläds åt allt överflöd i ditt liv, njut av det varje dag. Och dela med dig av det du kan, utifrån kärleken till den andra, inte utifrån skuldkänslor. 

Att leva ditt liv autentiskt leder dig till din roll i helheten  

När du är sann med den du är och följer din vägledning till vad du är här för att göra så blir du automatiskt en del av lösningen. Jag tror att vi alla har en roll att spela i det här livet. Vi behövs allihop för att skapa den nya världen som vi vill se. Och din roll är unik. Du har kommit hit med längtan, med talanger, med gåvor och har unika erfarenheter från ditt liv som gör dig till den du är. Ju mer sann du kan vara med den du är och ju sannare du kan leva ditt liv, desto bättre för alla. Om vi alla skulle hitta tillbaka till den pusselbit vi är i helheten så skulle världen se väldigt annorlunda ut. Din sanning är service till världen. 

Vissa känner sig kallade till att åka till gränsen och hjälpa till på plats, vissa fokuserar på att skänka pengar, ta emot flyktingar i sitt hem eller aktivera sig politiskt. Andra behöver titta på de andra problemen som fortfarande finns i vår närhet eller ute i världen och fokusera på dem. Ytterligare andra behöver ta hand om sig själva och sin närmsta endast. Någon ytterligare jobbar på något nu som kommer att hjälpa oss alla långsiktigt. Att leva ett liv i service handlar inte bara om den närmsta krisen och att få panik över den. Det handlar om att leva ett sant liv, där service är en naturlig del, alltid. För det bästa botemedlet mot hjälplöshet är att hjälpa, men inte från en tom kopp av skuld och skam, utan från en överfylld bägare av kärlek och medkänsla. Du vet vilken roll du har i det här, om du ger dig själv tid och utrymme att lyssna inåt. För det är alltid inifrån och ut, inte tvärtom. 

Vi behöver komma ihåg att det här är en fråga som vi själva inte kan lösa, så vi behöver begränsa oss i hur mycket energi och tid vi lägger på det. Det finns en tid för att känna, det finns en tid för att hjälpa, men övrig tid behöver vi leva våra liv och må bra i dem. För ditt välmående är nu viktigare än någonsin.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.