Naturen som hälsopartner – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Naturen som hälsopartner

Sommaren är här och med den är naturen i full blom och grönska. Allt är så vackert och djurlivet har bråda tider. Det tenderar även vi att ha så här års. Allt ska ju, som bekant, bli klart till midsommar, som om det inte finns något efter. Och om du är mitt i den före-semestern-hetsen just nu kanske det här känns lite provocerande men jag vill ändå uppmana dig till att stanna upp och ta hjälp av naturen.

“Nature does not hurry, yet everything is accomplished.”

Lao Tzu

Vi längtar hela vintern efter den här tiden men ändå är det lätt att springa förbi den. Nu är den här, är du? Jag uppmanar inte till att stryka allt i agendan och ligga i gräset dagarna i ända, snarare att inkludera naturen i vårt liv och ta hjälp av henne för att balansera. 

Här kommer några ordinationer för dig som vill prova:

Stanna upp och lukta på en blomma. Töm lungorna på luft, andas sedan in genom näsan, via blomman och fyll hela ditt väsen med blomdoft. Slut ögonen och var nyfiken på hur det känns. Upprepa 3-5 andetag. Tidsåtgång: 30 sekunder. 

Sätt fötterna i jorden. Ta av dig skor och strumpor, låt fötterna landa mot marken. Känn kontakten mot underlaget. Ta några långsamma steg och låt hela foten få ”rulla” mot underlaget, börja med hälen, sedan hålfoten, hela fotsulan och tårarna, en efter en. Notera temperatur, fukt, mjukt/ hård, stilla eller rörligt. Andas. Tidsåtgång 60-90 sekunder. 

Ta kontakt med ett träd. Gå fram till ett träd i närheten som ”kallar” på dig. Lägg en hand på stammen. Följ stammen med blicken upp till trädkronan och himlen. Rör dig närmre om du vill. Du kan antingen välja att omfamna trädet eller vända dig och luta ryggraden emot det. Känn hur stadigt och grundat trädet står, samtidigt som det vajar uppe i trädkronan. Slut ögonen och ”känn” trädet. Är det något det vill säga dig? Tidsåtgång: 2 minuter. 

Häng med vinden. Oavsett om det är stormigt eller helt lugnt, notera luften omkring dig. Kanske vinden mot huden eller bara temperaturen. Notera hur det rör sig och förändras och hur det påverkar dig och din kropp. Se upp mot himlen och se om molnen rör sig eller om det är stilla. Notera vad som rör sig i dig och omkring dig. Du behöver inte förändra någonting, bara var med det som är. Tidsåtgång: 1 minut. 

Balans är inget vi uppnår och ”är i”. För mig är det ett verb, det är något vi gör, balanserar. Inget är perfekt men vi kan göra små val varje dag och varje timme, för att påminna oss själva om var livet är, här, och för att hjälpa oss själva att komma tillbaka hit. Till stunden. Till närvaron. Till det som är sant just nu. Och där är naturen en fantastisk påminnelse, för hon finns bara här. Alltid närvarande, alltid i förändring. Precis som vi också kan vara, om vi väljer det. 

Så alldeles oavsett hur din livssituation ser ut just nu så finns naturen alltid här för dig, som en hälsopartner om du så vill. Det kanske låter konstigt men egentligen är det ju det mest naturliga i hela världen, för vi är också djur, en del av naturen. Det är bara något som många av oss glömt bort, tappat bort, i den moderna livsstil som vi har skapat. Men ändå står hon kvar där, alltid. Notera, känn in, låt henne får hålla dig när det stormar i huvudet och notera vad som är sant på riktigt, här och nu. 

Om naturen fick vara din partner i vardag, vad skulle vara annorlunda då? 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.