5 steg till mindre oro – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

5 steg till mindre oro

Det finns mycket att oroa sig för i vår värld. Hur ska det gå med klimatet? Vad betyder egentligen de där symptomen? Vad kommer hända i Europa? Hur ska det gå för barnen? Hur blir det med ekonomin? Vad tycker egentligen min chef om mig? Hur går det i valet? Ja, troligen behöver jag inte påminna dig om vad du kan oro dig för, jag vill snarare normalisera att det är en naturlig del av att vara människa. Men det behöver inte ta över ditt liv eller påverka ditt välmående varje dag. Jag vill dela de verktyg jag använder för att låta oron få en mindre framstående del i mitt liv så att jag kan ägna energin åt härligare saker.

Först och främst; oro är en naturlig känsla och orostankar är en del av de flesta människors liv. Den har en funktion. Den varnar och påkallar vår uppmärksamhet dit vi eventuellt behöver justera eller vara extra uppmärksamma. Men den får ibland gå över styr och fokuseras ofta på saker som ligger långt utanför vår egen kontroll. De här verktygen har hjälpt mig och många av mina klienter till ett liv med mindre oro, och mer livsglädje.

Sortera i tankarna

En förutsättning för att kunna jobba med orostankarna är att inse att bara för att tankarna finns i ditt huvud behöver det inte nödvändigtvis betyda att de är sanna. Eller relevanta. Eller viktiga för dig just nu. Tillåt dig att verkligen lyssna på tankarna från början till slut och få ut dem på papper. När du skrivit ner allt du oroar dig för, sortera. Vad är sant? Vad kan du faktiskt veta om framtiden? Vad kan du göra något åt? Vad kan du inte påverka? Vad behöver du agera på nu? Vad behöver du eventuellt agera på senare och hur kan du planera in det idag (så att du inte behöver tänka på det mer förrän det är dags)?

Känn på känslan

Det är skillnad på orostankar och oroskänslor. När du sorterat i tankarna, känn på känslan. En viktig påminnelse här: Du kan inte tänka en känsla, så för den här praktiken behöver du ner i kroppen, och du behöver inte alls din tankeverksamhets hjälp. Hur vet du att du är orolig? Hur känns den känslan i din kropp när du är orolig? Kanske är det ett tryck över bröstet, en klump i magen eller stickande i armen? Oavsett vad, känn på känslan av oro när du behöver. Utan att fylla på med nya orostankar. När vi känner en känsla som den kroppsförnimmelse energin faktiskt är, så tar det sällan mer än 60-90 sekunder för känslan att få kännas och passera vidare. Andas och håll dig själv i känslan då och då, och du kommer att märka att den lättar.

Orostimmen 

Det här verktyget fick jag av en sjukhuskurator för många år sedan när jag själv levde med mycket oro för min hälsa. För mig är det idag en kombination av ovan två praktiker. Om oron ändå är där, bjud in den, men bara när det passar. Jag brukade faktiskt inte behöva mer än en kvart om dagen när jag faktiskt avsatte tiden för att aktivt bjuda in orostankarna, sortera i dem, och därefter känna på känslan som väckts i kroppen. Det som händer när du tillåter din oro lite utrymme då och då är att den med tiden blir mindre påträngande i resten av ditt liv. Den är som ett litet barn som bara vill ha din uppmärksamhet; ”mamma, mamma, mamma, MAAAAMMAAAA!!!!” När du regelbundet vänder dig mot oron och säger: ”Hej Oro, jag förstår att du har något viktigt att säga, berätta, jag är här och lyssnar” så lugnar den ner sig och behöver inte längre vara så alarmerande.

Kultivera tillit

Som jag skriver i ”Det inre skiftet”  så tror jag att det finns en skala som vi hela tiden rör oss på från Oro och kontrollbehov till Tillit. Tillit handlar för mig om att våga släppa taget lite, och välja att lita på att även om vi inte vet hur framtiden kommer att bli, så kommer vi att kunna hantera den när den väl är här. Men anledningen till att det är så jobbigt att försöka hantera framtiden i våra huvuden är för att den ju inte finns än. Så vad skulle hända om du aktivt valde att sänka axlarna, fördjupa andetaget och välja att lita på att kärleken alltid kommer att bära dig och att du klarar mycket mer än du tror?

Lev i nuet

Vad blir då kvar när vi har sorterat i orostankarna och känt på känslorna under den tid vi aktivt väljer att avsätta för det och dessutom väljer att släppa taget om resten? Jo, liv, här och nu. När vi slutar att ge så mycket uppmärksamhet till det som ännu inte finns så får vi massor av energi över till att leva här och nu. Till att vara närvarande i samtalet, till att smaka på maten, till att gå helt upp i det vi har framför oss. Till att njuta av hur skön sängen och andetaget är när vi ska sova istället för att lyssna på läskiga tankar. Till att känna in vad vi har lust för just nu istället för att kuta omkring och göra bara för görandets skull. Till att ta emot och njuta av allt det fina omkring oss just nu istället för att vara rädd för att allt ska försvinna. 

Och om du nu sitter med en tanke som låter typ: ”Men, det är ju viktigt att vi oroar oss, det är en del av att vara samhällsmedborgare och ansvarig för vår gemensamma framtid!” så vill jag utmana den tanken. Att oro sig är inte samma sak som att vara ansvarsfull och bidra till samhället. Att ta ansvar gör vi genom att först och främst ta hand om oss själva och vårt eget välmående och sedan bidra på det sätt som känns rätt och viktigt för oss, utifrån en plats av energi och lust, inte panik och rädsla. Ingen av oss vet hur framtiden kommer att bli, men jag är helt övertygad om att vi kommer att lösa det tillsammans, genom att leva med det som är, känna våra känslor längs vägen och följa vår egen inre vägledning till rätt nästa steg för just oss.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.