Tarmflora, sinnestillstånd och stresskänslighet – vad säger forskningen? – Food Pharmacy

THRiVE

Post image

Tarmflora, sinnestillstånd och stresskänslighet – vad säger forskningen?

Det här är det andra blogginlägget i en serie i tre delar som handlar om stress. I detta inlägg fokuserar vi på vad det finns för kända kopplingar mellan stresskänslighet och tarmflora.

Samband mellan tarmflora och personlighetsdrag

En stor del av vår personlighet är naturligtvis medfödd. Men forskning på både djur och människor pekar på att somliga aspekter av vår personlighet verkar korrelera med särskilda personlighetsdrag, till exempel hur sociala vi är eller hur mycket ångest och stresskänslighet vi upplever. (1, 2) Neuroticism är ett personlighetsdrag som präglas av känslomässig instabilitet, ångest, aggression och stresskänslighet. Man har sett att personer med hög nivå av neuroticism har en annan sammansättning i tarmfloran än andra personer. Artrikedom i tarmfloran är ett mått på hur hälsosam tarmfloran är och personerna med neurotiska personlighetsdrag hade färre antal olika arter i tarmen. (3) Forskare har också observerat att personer med IBS har högre risk för psykiska besvär, högre nivåer av stresshormonet kortisol och en överaktivering av stressystemet som svar på stress. Man ska dock vara medveten om att samband som dessa inte automatiskt säger något om vad som orsakar vad. (4, 5, 6, 7)

Kan sinnestillstånd smitta via tarmfloran?

Depression och ångest är tillstånd som är nära besläktade med stresskänslighet och de förekommer inte sällan samtidigt. Banbrytande experiment visar att när man har tagit tarmflora från människor med depression och överfört dem till möss så har mössen uppvisat depressiva beteenden, medan möss som fått tarmflora från människor utan depression inte blev påverkade på samma sätt. (8, 9, 10, 11, 12) Man har även sett samma effekt på avföringstransplantation mellan människor. Sambanden behöver undersökas närmare innan avföringstransplantation kan användas som behandling mot depression. Särskilt med åtanke att depression är mycket multifaktoriellt, vilket betyder att det finns många saker som ökar risken att drabbas – naturligtvis inte minst psykosociala faktorer. Men det finns redan nu preliminära studier på människor som visar att sinnestillstånd kan smitta mellan människor när man överför tarmflora. Man har observerat att en person som får avföring från en deprimerad person kan bli deprimerad, och en person med depression som får avföring från en frisk individ kan bli av med sin depression, i alla fall tillfälligt. (13, 14)

Tarmflora, stresskänslighet och stresshormoner i djurförsök

Vad finns det då för studier på tarmflora och stress, specifikt? Forskare har sett att tarmbakterier kan ha stor påverkan på stressystemet hos försöksdjur. Bland annat visade en studie, att en flytt av tarmflora från friska, vanliga möss till möss som inte hade något tarmflora minskade kortisolutsöndringen hos mottagarmössen. Det påverkade också hur mössen umgicks med andra möss. Hos möss har man också sett att tarmfloran påverkar hur vävnader i kroppen svarar på stresshormonet kortisol. När man ändrar tarmfloran hos möss i olika försök, till exempel med antibiotika eller genom att flytta tarmflora från vanliga möss till möss som fötts upp utan tarmflora, så ändras också djurens stresskänslighet när de utsätts för stress. (15, 16, 17) I en studie flyttade forskare tarmflora från stressade möss till opåverkade möss, som då plötsligt började uppvisa samma stressade beteende som donatorerna. (18) Studier visar att tarmbakterier till och med kan påverka hur gener, alltså DNA:t i cellerna, används i hippocampus (19, 20), en del av hjärnan som är viktig för känslor, minnen och stressreaktioner. 

Det här känns ju lovande. Men vad kan man göra själv för att hjälpa tarmfloran på traven? I nästa blogginlägg kommer vi att titta närmare på tillskott med probiotika och prebiotika och vilken effekt dessa har haft på stress i studier på djur och människor.

Upplever du utmaningar med stress i din vardag? Tillsammans med Food Pharmacy har vi tagit fram ett förebyggande program för dig som vill lära dig vad som händer i kroppen när du stressar, se på din stress ur nya perspektiv samt få konkreta verktyg för hur du bygger upp din motståndskraft mot stress. Läs mer om programmet i Food Pharmacys shop: Bygg krockkuddar mot stress

Referenser

 1. Johnson KV. Gut microbiome composition and diversity are related to human personality traits. Hum Microb J. 2020 Mar;15:None. doi: 10.1016/j.humic.2019.100069. PMID: 34435164; PMCID: PMC8336012.
 2. Johnson KV, Watson KK, Dunbar RIM, Burnet PWJ. Sociability in a non-captive macaque population is associated with beneficial gut bacteria. Front Microbiol. 2022 Nov 11;13:1032495. doi: 10.3389/fmicb.2022.1032495. PMID: 36439813; PMCID: PMC9691693.
 3. Kim HN, Yun Y, Ryu S, Chang Y, Kwon MJ, Cho J, Shin H, Kim HL. Correlation between gut microbiota and personality in adults: A cross-sectional study. Brain Behav Immun. 2018 Mar;69:374-385.
 4. Hu, Z., Li, M., Yao, L. et al. The level and prevalence of depression and anxiety among patients with different subtypes of irritable bowel syndrome: a network meta-analysis. BMC Gastroenterol 21, 23 (2021).
 5. Dinan TG, Quigley EM, Ahmed SM, Scully P, O’Brien S, O’Mahony L, O’Mahony S, Shanahan F, Keeling PW. Hypothalamic-pituitary-gut axis dysregulation in irritable bowel syndrome: plasma cytokines as a potential biomarker? Gastroenterology. 2006 Feb;130(2):304-11. 
 6. Kennedy PJ, Cryan JF, Quigley EM, Dinan TG, Clarke G. A sustained hypothalamic-pituitary-adrenal axis response to acute psychosocial stress in irritable bowel syndrome. Psychol Med. 2014 Oct;44(14):3123-34. 
 7. Chang L, Sundaresh S, Elliott J, Anton PA, Baldi P, Licudine A, Mayer M, Vuong T, Hirano M, Naliboff BD, Ameen VZ, Mayer EA. Dysregulation of the hypothalamic-pituitary-adrenal (HPA) axis in irritable bowel syndrome. Neurogastroenterol Motil. 2009 Feb;21(2):149-59.
 8. Knudsen JK, Michaelsen TY, Bundgaard-Nielsen C, Nielsen RE, Hjerrild S, Leutscher P, Wegener G, Sørensen S. Faecal microbiota transplantation from patients with depression or healthy individuals into rats modulates mood-related behaviour. Sci Rep. 2021 Nov 8;11(1):21869.
 9. Zheng, P. et al. Gut microbiome remodeling induces depressive-like behaviors through a pathway mediated by the host’s metabolism. Mol. Psychiatry 21(6), 786–796 (2016).
 10. Kelly, J. R. et al. Transferring the blues: Depression-associated gut microbiota induces neurobehavioural changes in the rat. J. Psychiatr. Res. 82, 109–118 (2016)
 11. Luo, Y. et al. Gut microbiota regulates mouse behaviors through glucocorticoid receptor pathway genes in the hippocampus. Transl.Psychiatry 8(1), 187 (2018).
 12. Liu, S. et al. Gut microbiota regulates depression-like behavior in rats through the neuroendocrine-immune-mitochondrial pathway. Neuropsychiatr. Dis. Treat. 16, 859–869 (2020).
 13. Doll JPK, Vázquez-Castellanos JF, Schaub AC, Schweinfurth N, Kettelhack C, Schneider E, Yamanbaeva G, Mählmann L, Brand S, Beglinger C, Borgwardt S, Raes J, Schmidt A, Lang UE. Fecal Microbiota Transplantation (FMT) as an Adjunctive Therapy for Depression-Case Report. Front Psychiatry. 2022 Feb 17;13:815422. 
 14. Chinna Meyyappan A, Forth E, Wallace CJK, Milev R. Effect of fecal microbiota transplant on symptoms of psychiatric disorders: a systematic review. BMC Psychiatry. 2020 Jun 15;20(1):299. 
 15. Wu WL, Adame MD, Liou CW, Barlow JT, Lai TT, Sharon G, Schretter CE, Needham BD, Wang MI, Tang W, Ousey J, Lin YY, Yao TH, Abdel-Haq R, Beadle K, Gradinaru V, Ismagilov RF, Mazmanian SK. Microbiota regulate social behaviour via stress response neurons in the brain. Nature. 2021 Jul;595(7867):409-414. 
 16. Huo R, Zeng B, Zeng L, Cheng K, Li B, Luo Y, Wang H, Zhou C, Fang L, Li W, Niu R, Wei H, Xie P. Microbiota Modulate Anxiety-Like Behavior and Endocrine Abnormalities in Hypothalamic-Pituitary-Adrenal Axis. Front Cell Infect Microbiol. 2017 Nov 30;7:489. 
 17. Sudo N, Chida Y, Aiba Y, Sonoda J, Oyama N, Yu XN, Kubo C, Koga Y. Postnatal microbial colonization programs the hypothalamic-pituitary-adrenal system for stress response in mice. J Physiol. 2004 Jul 1;558(Pt 1):263-75. 
 18. Li N, Wang Q, Wang Y, Sun A, Lin Y, Jin Y, Li X. Fecal microbiota transplantation from chronic unpredictable mild stress mice donors affects anxiety-like and depression-like behavior in recipient mice via the gut microbiota-inflammation-brain axis. Stress. 2019 Sep;22(5):592-602.
 19. Vodička M, Ergang P, Hrnčíř T, Mikulecká A, Kvapilová P, Vagnerová K, Šestáková B, Fajstová A, Hermanová P, Hudcovic T, Kozáková H, Pácha J. Microbiota affects the expression of genes involved in HPA axis regulation and local metabolism of glucocorticoids in chronic psychosocial stress. Brain Behav Immun. 2018 Oct;73:615-624. 
 20. Haas-Neill S, Iwashita E, Dvorkin-Gheva A, Forsythe P. Effects of Two Distinct Psychoactive Microbes, Lacticaseibacillus rhamnosus JB-1 and Limosilactobacillus reuteri 6475, on Circulating and Hippocampal mRNA in Male Mice. Int J Mol Sci. 2022 Aug 25;23(17):9653. 

Bygg krockkuddar mot stress

Gå vårt nya stressprogram

LÄS MER HÄR

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.