Hur påverkar vardagsberoenden våra liv?  – Food Pharmacy

THRiVE

Post image

Hur påverkar vardagsberoenden våra liv? 

Del 2 av 4 i vår serie om vardagsberoenden (här hittar du del 1)

I den här delen i vår serie om vardagsberoenden kan du läsa om vad som händer när vi överanvänder saker som i grunden inte behöver vara skadliga. Om du missade del 1, där vi gick igenom vad vi menar med vardagsberoenden och hur det här är en ny företeelse för oss moderna människor, kan du läsa det inlägget här. 

Vardagsberoenden kan hindra dig från att göra saker som du egentligen vill. De är ofta en konsekvens av kortsiktiga beslut i vardagen kring hur vi ska använda vår tid, vår energi och ibland även våra pengar. Vardagsberoenden kan förvandla oss från aktiva deltagare i livet och samhället till passiva konsumenter. Vardagsberoenden kan vara beteenden som inkräktar på hälsa och livsstil och försämrar vår livskvalitet. 

Idag lever vi mitt i en strid ström av ämnen och aktiviteter som kan ha en kraftigt stimulerande effekt, och de här ämnena och aktiviteterna kan sammanfattas under termen hyperstimulantia. 

Hyperstimulantia kan sägas kunna kidnappa vårt belöningssystem om vi använder dem ofta. Därför kan de orsaka utmaningar att stå emot många lockelser i vår vardag som ofta är tillgängliga dygnet runt. Vissa upplever sig nästan som förslavade under sina beroenden och har svårt att sluta trots att de vill. 

Från producenter till konsumenter i våra egna liv

När vi fastnar i beteende som ger oss kortsiktiga kickar lägger vi mindre tid på saker som människor utövat i alla tider och i alla kulturer, såsom sång och musik, dans, sport, konstnärligt skapande, historieberättande, odlande, byggande, utforskande av naturen samt att lära oss komplex kunskap och färdigheter som tar tid att bemästra. 

Istället för att själva uppleva, leka, bygga och skapa har vi i allt större utsträckning gått över till att titta på andra som upplever, leker, bygger och skapar, via TV, streamingtjänster och sociala medier. Och det tar upp alltmer av vår tid. 

Vår moderna konsumtionskultur kommer med mycket positivt, är roligt och underhållande, och det är knappast direkt skadligt i rimliga mängder. Men det tar upp tid som kunde användas till att få en rikare och mer meningsfull tillvaro. För många av oss har kanske en viktig del av att vara människa fått stå åt sidan och vi har gått från att vara producenter till att bli konsumenter i våra egna liv. 

Fundera – hur mycket av ditt eget liv du vill tillbringa med att titta på andras liv?

I del 3 av den här bloggserien kan du läsa om mekanismerna bakom varför vi utvecklar beroenden. 

Om du lider av substansberoende såsom läkemedel, droger, alkohol eller rökning, kontakta vården eller en beroendeexpert för hjälp. Sök även professionell hjälp om du lider av svårt spelberoende.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.