Food Pharmacy | Alla blogginlägg från foodpharmacy.se

Kommer snart!

Bli medlem och ta del av vår digitala näringsjägarkompass

ANMÄL DIG HÄR

ORDINATION

Det här är en blogg om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Ordineras till alla som vill äta sig till ett friskare liv. Går inte att överdosera.

Ann Fernholm

Post image

GB:s nya BigPack – ett lågvattenmärke till glass

Är det möjligt att göra en av Sveriges sämsta glassar ännu sämre? Svaret är ja. GB har nu förändrat receptet på sina BigPacks så att de till 90 procent består av vatten, glukos-fruktossirap, socker och glukossirap.

Greenwashing. Det var det ord som kom till mig när jag nyligen insåg att GB har gjort om sina BigPack–glassar. GB stoltserar med att glassen har ett ”nytt recept med lägre klimatavtryck än tidigare recept.” Samtidigt har de lyckats rationalisera bort i princip alla ingredienser som har burit minsta spår av nyttighet.

Förut bidrog mjölk med näring

Inte för att GB:s BigPack tresmak tidigare har varit någon hälsobomb. Ingredienslistan såg ut så här:

Skummjölk, glukos-fruktossirap, vatten, socker, kokosolja, glukossirap, dextros, vasslepulver, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl , guarkärnmjöl, karragenan), arom, rödbetsjuice framställd av koncentrat, färgämnen (klorofyllinkopparkomplex, kurkumin, annattoextrakt).

Det var redan då en extremt näringsfattig produkt, men i skummjölken fanns ändå en del vattenlösliga vitaminer, som exempelvis olika B-vitaminer.

Nu består BigPack till 90 procent av vatten och socker

Nu har GB ersatt skummjölken med rent vatten. Den nya, smått fascinerande ingredienslistan ser ut så här:

Vatten, glukos-fruktossirap, socker, glukossirap, kokosfett, ärtprotein, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl), arom, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), rödbetsjuicekoncentrat, salt, färgämnen (klorofyllinkopparkomplex, kurkumin, annattoextrakt norbixin).

De enda produkter där företag annars brukar lyckas pressa in tre former av socker bland de fyra första ingredienserna är olika former av godis. Problemet är att i socker finns ingen näring alls. Kokosfett är också i princip tomma kalorier. De enda ingredienser som kan bidra med näringsämnen i det nya receptet är den minimala mängden rödbetsjuice och ärtproteinet, som utgör futtiga 0,6 procent av glassen (det kan man lista ut om man kollar på mängden protein i näringsdeklarationen). 

BigPack innehåller ett osäkert E-nummer

När man tidigare skannade GB:s tresmak med appen Matchecken visade sockerfiltret i alla fall rött. Nu blir det svart:

Som ni ser varnar appen också för osäkra E-nummer. Det är för att den gröna färgen i glassen kommer från klorofyllkopparkomplex, E 141.

Ni som har läst Fejkmaten vet att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) håller på att granska alla E-nummer. När det gäller klorofyllkopparkomplex har myndigheten flera allvarliga frågetecken. Bland annat saknas studier som undersöker om klorofyllkopparkomplex kan bidra till cancer. Därför har EFSA gett industrin i uppdrag att utreda det. I väntan på resultaten från den utredningen har vi lagt klorofyllkopparkomplex i Matcheckens filter för osäkra E-nummer (läs mer via denna länk).

Vi klarar inte fler näringsbefriade produkter

GB hade säkert som syfte att skapa en klimatsmartare glass, och så klart blir alla produkter som reduceras till vatten och socker mer klimatsmarta. De blir också väldigt billiga att tillverka. Däremot kan de inte tjäna som livsmedel. Vår kropps fantastiska maskineri kräver vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer för att fungera. Det är liksom så evolutionen har skapat oss.

Dela och sprid detta till alla föräldrar ni känner. Våra barn kan inte äta det här. Många av dem får redan nu i sig för lite näring. Deras kroppar klarar inte att ta hand om fler ekande tomma kalorier. De livsmedel som vi utvecklar för att rädda klimatet, måste också vara hållbara för våra kroppar. 

Dela

Kommentera

Helena Önneby

Post image

Vad vill livet med dig?

Jag skriver mycket om självledarskap och vikten av att veta vad vi vill så att vi kan ta ansvar för att göra de små valen varje dag som tar oss närmre det liv vi vill leva. Att sitta i förarsätet för våra egna liv. Det är viktigt. Och, här finns också en paradox. Ibland behöver vi också släppa taget och låta oss bli ledda av livet. Vad vill livet med dig? Jag vill dela med mig av några perspektiv på hur vi kan ta reda på det, i hopp om att inspirera dig att börja kommunicera med ditt eget liv, med fokus på att lyssna. 

Varje måndag morgon checkar jag in med en vän där vi faciliterar varandra att komma i kontakt med vår intuition. Vi börjar med att landa i stunden, grunda kroppen och släppa ut andetaget. Vi lyssnar in i kroppen, till platsen där vi tidigare har haft kontakt med vår intuition och börjar ofta med den öppna frågan: Intuitionen, vad behöver jag veta just nu? Ibland kommer bilder, färger, känslor eller ord. Ibland är det lugnt och tyst. Vad som kommer är mindre viktigt än att jag faktiskt öppnar upp och lyssnar, respekterar att det finns mer vägledning att få än min rädslofyllda hjärna vill medge. 

Jag lyssnade nyligen på en intervju med Elizabeth Gilbert i Glennon Doyle’s fantastiska podcast We can do hard things. Hon berättade om en daglig praktik som hon har där hon dagligen skriver brev till livet för att få vägledning. Hon kallade det gud, men jag tror att det är mindre viktigt vilket namn vi ger det. Kanske vill du kalla det kärleken. Ursprungsfrågan är alltid: Vad behöver jag veta idag? 

Jag gick nyligen en utbildning i Transformational Presence in Leadership & Coaching, skapad av Alan Seale. Transformational Presence handlar till stor del om att vara tillräckligt närvarande och inlyssnande för att inte bara göra livet utan också vara levande. Några av huvudfrågorna vi hela tiden kommer tillbaka till är: Vad vill hända nu? Vem behöver jag vara för att det ska få hända? Vad behöver jag göra för att det ska kunna hända? Om du skulle ställa de frågorna till ditt liv, vad skulle du få för svar? 

Tänk om du inte behövde tänka ut allt hela tiden? Tänk om livet vill något med dig? Tänk om det fanns ett flow i ditt liv, en medvind som du kan välja att följa? Vad skulle vara möjligt då? Om du skulle sluta kämpa emot och istället lyssna in och följa med? 

Det är här paradoxen kommer in. För mig handlar att följa flow inte om att bli en vindflöjel som bara slappt flyger hit och dit i livets berg- och dalbana. Det handlar heller inte om att bli ett offer för dina omständigheter och inte ta ansvar för det du behöver ta ansvar för. Det är inte en ursäkt för att slippa leva, det är en möjlighet att faktiskt kunna leva, på riktigt, på ditt sätt. Om du skulle lyssna in mer än du lyssnar ut, vad vill livet säga dig då? 

Kanske har du en dröm som längtar efter att bli uppfylld? Kanske behöver du sakta ner för att faktiskt kunna höra vad livet vill med dig? Kanske bor en sanning där inne som du undviker att möta för rädslan att behöva förändra saker och ting i ditt liv? Vad skulle hända om du vågade möta den sanningen och samtidigt bad om hjälp med att ta de steg du behöver, i den takt du mäktar med för att göra den förändringen?

För livet vill dig väl. Din intuition skulle aldrig guida dig till att göra något som du inte klarar av. Den släpper inte ut större känsloknutar än du kan hantera, just nu. Kärleken håller dig. Vågar du lita på det? 

Jag kan förstås inte garantera att något av det här är sant. Men jag upplever, väldigt starkt, att mitt liv blir lättare, tryggare och roligare, ju mer jag lyssnar på vad det vill med mig. Men veta säkert kommer ingen av oss att göra så länge vi är här. Så jag upprepar den så viktiga frågan jag fick av en vän häromdagen: Den världsbild du har valt, tjänar den dig just nu? Om svaret är nej, vad skulle hända om du provade en annan världsbild ett tag? Du kan alltid gå tillbaka när du vill. Men om det vore så att livet ville något med dig, vad skulle vara möjligt för dig då?

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

Kommentera

Food Pharmacy, Podd

Post image

600 miljoner andetag – Food Pharmacy-podden #235

Onsdag, 20 grader (nästan) och vi har precis släppt veckans avsnitt av Food Pharmacy-podden!

Och idag är det vi som gafflar. Många av oss lever allt för mycket i imperfekt och futurum och inte i presens. Hur ska vi göra för att leva mer i nuet och inte dras ner av oro och tankar på vad som varit och vad som ska komma? Sådant och mycket annat funderar vi på i veckans avsnitt.

Lyssna här eller här BUMS.

Dela

Kommentera

Typ 1-diabetes

Post image

Vanliga myter om typ 1-diabetes och mat

I Sverige får 2-3 barn diagnosen typ 1-diabetes. VARJE DAG. Och ca 8000 barn lever med sjukdomen i Sverige. Trots sjukdomens allvar och omfattning råder stor okunskap som försvårar livet för barn och familjer som lever med sjukdomen. 

Många tror till exempel de som drabbas av typ 1-diabetes har ätit för mycket socker, att det växer bort eller att ”det är väl bara att ta en spruta”. Okunskap försvårar också livet för barnen som inte sällan möts av fördomar och diskriminering. Många upplever att de är annorlunda och känner sig utanför. Studier visar på sämre livskvalitet jämfört med friska barn.1 Vi vet också att barn med typ 1-diabetes löper 3 ggr förhöjd risk att drabbas av psykisk ohälsa.2

Jag har vänner vars barn med sjukdomen inte blev bjuden på ett kalas eftersom ”det skulle serveras godis och tårta”. Kanske är det inte enbart okunskap utan även rädsla. Men, om vi får en ökad kunskap är jag övertygad om att fler personer med typ 1-diabetes kommer att må bättre och bli bjudna på kalas. Därav mitt stora engagemang för att sprida information och öka kunskapen om denna sjukdom. Ökad kunskap ger barnen lika värde, bättre livskvalitet och ett längre liv!

Faktum är att forskningen inte hittat något samband mellan matvanor, livsstil och uppkomsten av typ 1-diabetes. Trots det råder många myter kopplat till just mat. Som att man får sjukdomen av för mycket socker, eller myter om vad man får eller inte får äta. Att äta bra är viktigt för alla barn för att växa och må bra. För ett barn med typ 1-diabetes är det extra viktigt att äta bra och lära sig om mat, kropp och hälsa, för att hålla blodsockret på en jämn nivå och för att må bra på kort och lång sikt. Den mat som rekommenderas är samma mat som rekommenderas för alla, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.

Att mötas av okunskap är något av de jobbigaste med sjukdomen, det vet jag att många med mig tycker.

I samband med utbildningssatsningen som Barndiabetesfonden gjorde med stöd från ICA Stiftelsen identifierade vi 4 vanliga myter som personer som över med typ 1-diabetes stöter på i vardagen:

# 1 Man kan få typ 1-diabetes för att man har ätit för mycket socker!

Nix! Typ 1-diabetes är en insulinbristsjukdom och forskningen har inte funnit något samband mellan matvanor och livsstil och uppkomsten av typ 1. Ingen vet inte varför en person får typ 1-diabetes och varje dag drabbas över 2 barn i Sverige.

# 2 En person med typ 1-diabetes behöver äta specialkost!

No way! Däremot ska man äta regelbundet, nyttigt och fiberrikt. Samma mat som Livsmedelsverket rekommenderar för alla.

# 3 En person med typ 1 diabetes får inte äta socker!

Joho! Socker är en av de kolhydrater som vi får i oss via maten. Det är viktigt för alla att äta rätt sorts kolhydrater och minimera ätandet av sötsaker. Kolhydrater ger bra energi, så välj gärna mat med fibrer och fullkorn!

# 4 Det är väl bara att ta en spruta!

Nä-ä! Det är inte bara att ta en spruta. Typ 1-diabetes är en svår sjukdom man måste leva med varje dag, dygnet runt och kräver komplicerad vård.

ICA har hjälpt till att slå hål på myterna genom att lyfta dem på sina mjölkpaket under en period.

Så, ett enkelt sätt att hjälp alla de barn som lever med sjukdomen i Sverige är att lära sig mer om sjukdomen och hjälpa oss slå hål på myterna. Har du någon person i din närhet med typ 1-diabetes? Läs på, våga fråga och var inte rädd för att bjuda in till massor av kalas 😊

Tack för att du tog dig tid att läsa,

Karolina

Vill du lära dig mer om typ 1-diabetes och bidra till den livsviktiga forskningen? Läs mer på www.barndiabetesfonden.se

Vill du köpa boken Himla gott, himla bra? En faktaspäckad kokbok med ett 50-tal näringsberäknade recept. Tillsammans med Food Pharmacy erbjuder Tukan förlag dig 20% rabatt på boken med koden: himlagott 

Köp här: https://www.tukanforlag.se/bok/himla-gott-himla-bra/

1) Faktorer som påverkar livskvalitén hos barn med typ 1 diabetes mellitus, Marjam Chibli, Karolinska institutet 

2) https://dagensdiabetes.se/index.php/alla-senaste-nyheter/2488-diabetesforum-neuropsykiatri-och-diabetes-charlotte-nylander

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

Kommentera

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.