Food Pharmacy | Alla blogginlägg från foodpharmacy.se

Kommer snart!

Bli medlem och ta del av vår digitala näringsjägarkompass

ANMÄL DIG HÄR

ORDINATION

Det här är en blogg om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat. Ordineras till alla som vill äta sig till ett friskare liv. Går inte att överdosera.

Medlemsinnehåll

Post image

Food Pharmacy+ välkomstguide

Först och främst vill vi önska dig varmt välkommen hit och säga att vi är så glada över att du tagit steget och blivit medlem hos oss. Vi startade de här medlemssidorna för snart två år sedan med ambitionen att skämma bort våra medlemmar lite extra. Som medlem får du därför alltid 15% på allt i vår shop (gäller även hälsoprogrammen) och under Medlemsrabatter hittar du vilka rabatter du får hos våra samarbetspartners.

Om du klickar tillbaka till startsidan så hittar du våra Medlemsartiklar till höger om det här inlägget. Dessa uppdaterar vi regelbundet med nytt innehåll. Här postar vi bland annat “Fråga Doktorn” där du som medlem har möjlighet att ställa en fråga till vår samarbetspartner 2Heal. Har du någon fråga? Mejla oss på info@foodpharmacy.se och skriv “Fråga doktorn” i ämnesraden. I slutet av varje månad får du alltid en summering av månadens medlemsinlägg på din mejl!

Under fliken Medlemsfilmer hittar du främst föreläsningar och webinar som du som medlem får ta del av kostnadsfritt. Även dessa är inkluderade i månadsutskicket som kommer på mejlen sista dagen varje månad!

Under Veckans middagsmeny hittar du förslag på fem måltider + något sött. Vårt mål är att du ska få i dig mycket näring och fibrer varje dag utan att behöva fundera så mycket. Vi tänker, du tuggar. Denna meny uppdateras varje vecka och mejlas även ut till dig varje söndagsmorgon. Under Mina sparade recept och menyer finns det också möjlighet att spara dina egna menyer.

Näringsjägarkompassen är ett digitalt verktyg som du kan använda för att öka ditt näringsintag i vardagen och få i dig tillräckligt med fibrer varje dag. Här kan du sätta dina egna mål, logga vad du äter och få daglig pepp, feedback och lättöverskådlig statistik över hur du äter. Vad behöver du äta mer av? Vad har du redan full koll på? Med den här kompassen får du en bra överblick!

Vill du komma igång och hållbarhetsberäkna dina måltider? I samarbete med CarbonCloud ger vi dig möjligheten att göra enkla beräkningar av dina måltiders koldioxidavtryck. Detta brukar många tycka är en bra wake up call (och ett bra sätt att göra små, klimatsmarta förbättringar i vardagen).

Sist men inte minst vill vi påminna dig om att så snart du bara kan ansöka till vår stängda medlemsgrupp på Facebook (klicka här). Den här gruppen är exklusivt till för våra plusmedlemmar och här inne delar vi tips, utbyter erfarenheter, ställer frågor och har regelbundna LIVE-träffar. Varmt välkommen!

Dela

Food Pharmacy

Post image

Ny forskning avslöjar sambandet mellan hudens mikrobiom och hudens hälsa

Betalt samarbete med Skinome

Användningen av hudvård och kosmetika har ökat lavinartat de senaste decennierna, och idag använder vi fler produkter än vad vi någonsin gjort tidigare. Samtidigt har hudproblem som torrhet, känslighet och akne blivit allt vanligare… Är det en ren slump, eller hänger det kanske ihop?

Förra året inledde Skinome Research AB ett superspännande forskningssamarbete med Karolinska Institutet som nu resulterat i en publicering i den prestigefulla internationella vetenskapliga tidskriften Microorganisms. I studien, med titeln “MicrobialDynamics: Assessing Skincare Regimens’ Impact on the Facial Skin Microbiome and Skin Health Parameters”, tittade man på hur konventionella hudvårdsprodukter med konserveringsmedel påverkar hudens bakterieflora jämfört med produkter utan konserveringsmedel – en aspekt som tidigare fått begränsad uppmärksamhet i forskarvärlden. Under en månad studerade forskarna 26 kvinnor och analyserade hur olika hudvårdsrutiner påverkade hudens mikrobiom och visuella hudparametrar.

Några av de viktigaste fynden i studien var att produkter fria från konserveringsmedel visade sig gynna hudens bakterieflora. Bland annat observerades en ökad förekomst av bakterier som producerar ceramider och antioxidantiska enzymer som katalas, vilket kan kopplas till en starkare hudbarriär och bättre skyddsmekanismer i huden. Forskarna fann att det fanns signifikanta samband mellan hudens mikrobiom och visuella parametrar – som minskad rodnad, jämnare hudton och reducerade fina linjer 

”Studien är en viktig pusselbit för att förstå hur vi kan skapa hudvård som stödjer hudens naturliga ekosystem och förbättrar hudens välmående.” 

Johanna Gillbro, hudforskare

Tack Johanna & c:o för att ni tar ännu ett steg framåt för hudvård och forskning. Denna studie banar inte bara väg för mer avancerade undersökningar av hur vi kan stärka hudens mikrobiom genom vetenskapligt utvecklade produkter – den påvisar också behovet av att utmana traditionella metoder inom kosmetikaindustrin och prioritera lösningar som arbetar i harmoni med hudens naturliga funktioner!

Referens: Wagner, N., Valeriano, V. D., Diou-Hirtz, S., Björninen, E., Åkerström, U., Engstrand, L., Schuppe-Koistinen, I., & Gillbro, J. M. (2024). Microbial Dynamics: Assessing Skincare Regimens’ Impact on the Facial Skin Microbiome and Skin Health Parameters. Microorganisms, 12. 

Dela

Katarina Wilk

Post image

Jäkla karlar som inte fattar hur hjärnan påverkar fiffi

Att säga att man inte forskar på kvinnors hjärnor och hormoner stämmer inte riktigt (som Amanda Schulman fick utrymme om att skriva på kultursidorna i december i Aftonbladet och ge en känga till alla jvla män som tror att kvinnors problem sitter i fiffi). Håller med henne på många punkter men påståendet är felaktigt att det inte forskas på kvinnor och jag tänker att hennes text gör att vi återigen tänker hur förfördelade vi är. Istället för att fokusera på det som händer så gör vi det till en jäkla-män-fråga. Men vi kan faktiskt inte gnälla längre. 

Gender Medicine är ett av de ämnena inom forskningen som nu springer snabbast. Och forskningen exploderar. Mycket av den handlar just om kvinnan och hjärnan. I Sverige händer det också väldigt mycket grejer. Och några av forskarna är just män. Så de vet skillnaden. 

RE-MEND står för Building Resilience against Mental illness during Endocrine-sensitive life stages och är ett nystartat EU-projekt som koordineras av Uppsala universitet.

Genom ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt ska man bland annat titta på hur biologiska, medicinska och sociala aspekter interagerar. 

Och det viktigaste av allt som får mig att jubla inombords:

“Fokusera på fyra kritiska och speciellt känsliga faser i livet där en individs mottaglighet för att utveckla psykisk ohälsa starkt påverkas av förändringar i hormonbalansen; forsterstadiet/tidig utveckling, puberteten, graviditet/förlossning och övergångsåldern när man blir äldre.”

Läs ovanstående igen och igen. Snart kanske vi vet varför våra döttrar mår dåligt och varför vi tenderar att må lika dåligt som dem när vi är i perimenopausen som de gör i puberteten. 

Hoppas att media skriver om alla fantastiska forskningsprojekt som nu bubblar i hela världen istället för att fortsätta på jävla-män-spåret. Det har vi geggat så länge i nu så kanske borde vi byta fokus. Det har tagit lång tid men det hände. Från att vi har varit helt exkluderade i forskning så forskas det nu överallt i världen om våra kroppar och hjärnor.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

Food Pharmacy

Post image

Läkarutlåtandet efter 21-dagarskuren: “Utomordentliga värden!”

Den 27 januari kickar vi igång årets första 21-dagarskur och vi håller tummarna för att du hakar på! Det här är världens bästa program om du vill sätta bra matrutiner för resten av året. Noll förbud och pekpinnar – bara mänger av goda recept, inspiration, pepp och stöd från oss och vårt community.

I november körde en kvinna som heter Gunilla med oss. Gunilla fyllde 65 år i juni och för henne är optimal metabol hälsa hennes främsta mål och motivationsfaktor i livet, dvs att försöka hålla sig ung på insidan så långt upp i åren som möjligt. Gunilla har kört våra kurer kontinuerligt med oss sedan våren 2023 och i mars 2024 började hon mäta sina värden. Titta här:

Första provet gjordes som sagt i slutet mars 2024 (efter att ha kört med oss i över ett år) och prov nummer 2 gjordes i samband med vår sista kur i november (dvs 6 månader emellan provtillfällena). Som du ser på bilden har pilen förflyttats sig neråt (från den skuggade pilen till den svarta) och hennes metaboliska värden har förbättrats ytterligare. Läkarutlåtandet: “Utomordentliga värden!”.

Att mäta sina värden i samband med våra program är förstås suveränt, men vi vill även passa på att nämna alla hundratals deltagare som skrivit till oss om sina upplevelser som de upplevt utan att mäta sina värden. Folk som blivit av med långvarig värk, äntligen fått ordning på sitt blodsocker, blodfetter, fått lugnare magar, gått ner i vikt, fått mer energi, börjat sova bra efter år av krånglande sömn… Ja, listan är LÅNG.

Och därför ser vi så mycket fram emot att köra programmet tillsammans med dig med start 27 januari. Med koden kompis10 får du 10% rabatt, och sista anmälningsdag är nu på onsdag 22 januari. Anmäl dig här.

Dela

Food Pharmacy

Post image

5 bra budgettips för köket

Visste du att januari är årets fattigaste månad? I det här inlägget har vi sammanställt 5 bra budgettips för köket som förhoppningsvis får slantarna att räcka januari ut.

Välj grönsaker i säsong

I januari föreslår vi att du köpet hem svensk kål, jordärtskocka, lök, palsternacka, kålrot, potatis, broccoli, morötter och rödbetor. Att handla och äta mat efter säsong är både godare, billigare och bättre för miljön!

Köp grönsaker på lösvikt

Att köpa grönsaker på lösvikt är ofta ett enkelt sätt att både få ner kostnaderna och undvika matsvinn. Tänk också på att äta hela grönsaken. Mycket av näringen gömmer sig i blast, stjälk, skal och kärnhus. Får du trots allt något över? Vänligen se punkt 5 om hur du enkelt äter upp rester!

Dyk ner i frysdisken

Mat som får ligga för länge i kylen tappar i både näring och fräschör. Att frysa in i tid är ofta mycket bättre och du behöver därför inte vara det minsta rädd för att handla dina grönsaker från frysdisken. Ha också för vana att själv frysa in grönsaker, örter, frukt och bröd.

Gör storkok

Laga stora mängder när du ändå är i farten och frys in. Har du färdig mat hemma blir det också enklare att motstå takeaway, hel- och halvfabrikat när du kommer hem för sent för att både hinna handla och laga mat. Själva har vi som mål 2023 att bli ännu bättre på food prepping! Söndagar är dagen då vi tillbringar lite mer tid i köket för att sedan minimera tiden på veckodagarna.

Ät upp resterna

Utmana dig själv och bestäm dig för att minimera ditt matavfall i januari. Soppa är till exempel en ypperlig sak att göra på rester. Det här receptet på restsoppa anpassas lätt efter vilka grönsaker du råkar ha hemma.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.