5 enkla tips för att optimera din matsmältning

En välfungerande matsmältning är otroligt viktigt för att vi ska må bra och kunna tillgodogöra oss all näring vi stoppar i oss. I veckan modererade vi en väldigt intressant föreläsning tillsammans med en av våra samarbetspartners och fick 5 enkla tips på vad du kan göra för att optimera din matsmältning. Självklart vill vi dela dem med er!

I dag är det fler än du kanske tror som har problem med just matsmältningen. Stress är en viktigt orsak till detta. Om du är konstant stressad kan kroppen börja bromsa matsmältningen och blodflödet till dessa organ minskar. Vad du äter kan också påverka hur du smälter maten. För stora mängder skräpmat över tid kan skada tarmarna där stor del av matsmältningen sker, och även för lite fibrer kan påverka matsmältningen eftersom fibrer behövs för att hjälpa maten att färdas framåt genom tarmen.

Även regelbunden motion är viktigt för matsmältningen. Så om du vill prioritera din matsmältning framöver så är nummer ett att se över dessa tre ting: stress, kost och motion. Men om du ändå upplever att du har problem med att smälta maten så finns det några andra enkla saker som du kan testa.

Tänk på maten 20-30 minuter innan du ska äta

Matsmältningen börjar faktiskt redan i hjärnan, långt innan du ens har tagit din första tugga. När vi tänker på mat ökar vår salivproduktion och i saliven finns enzymer som påbörjar nedbrytningen av maten redan i munnen.

Börja gärna måltiden med att äta något bittert

Bittra örter och grönsaker hjälper nervsystemet att kicka igång matsmältningen. Det är inte alls en slump att många medelhavsländer har som regel att servera en liten sallad före maten. Äter du något bittert före maten så låt det gärna pausa i munnen i cirka 30 sekunder innan du sväljer – detta för att nervsystemet ska uppfatta signalen. Kanske en liten sallad på ruccola?

Tugga maten noggrant

Visste du att maten faktiskt bör anta konsistensen av en gröt innan du sväljer? Man brukar säga att det är lagom att tugga cirka 20 gånger varje gång du stoppar mat i munnen.

Fokusera på det du har på tallriken

Se till att äta i en lugn miljö där du kan slappna av, tugga ordentligt och njuta av maten. Skippa alla former av skärmar och fokusera på det du har framför dig på tallriken. Försök gärna att känna tacksamhet för maten. En bordsbön kanske inte är en så dum idé trots allt?

Drick minimalt under måltiden

Många vill gärna ha vatten till maten, men faktum är att det är bättre att dricka före och efter måltiden. Optimalt är att låta det gå cirka 30 minuter före och efter måltiden innan du dricker.