6 tips på hur du kan minska din matbudget (men ändå vara hälsosam)

Den här hösten har för de flesta av oss inneburit stora utmaningar för plånboken och tyvärr förväntas priserna på mat öka ännu mer i vinter. Vi är troligtvis inte ensamma om att tänka att vi måste dra ner på våra matkostnader, men vilka fällor finns det med att välja billigare mat? Om man bara tänker pris så kanske man missar näringen? Hur tusan ska vi tänka när vi handlar? Här kommer 6 tips på hur du kan minska din matbudget men ändå vara hälsosam!

Vi har slagit ihop våra kloka huvuden och tänkt ut några smarta lösningar på hur vi kan fortsätta äta nyttigt men lite mer ekonomiskt framöver – hoppas att dessa tips kan hjälpa även dig!

Tänk näringstäthet snarare än kilopris

I P1:s Studio 1 (lyssna här) fick vi häromveckan tipset att tänka “näringstäthet” snarare än “kilopris” när man handlar grönsaker. Istället för att bara stirra sig blind på kilopriset så var deras tips att man skulle titta lite mer på vad man får för sin peng i termer av näring. Vi tycker att det var riktigt smart tänkt! Välj bort gurkan och isbergssalladen som har mindre näringsinnehåll och kortare hållbarhet, och satsa på grönsaker som kål, lök och potatis istället. Då får du mer näring för pengarna och dessutom längre hållbarhet!

Fortsätt att äta bra råvaror men ät lite mindre

I samma avsnitt talade de om vikten av att fortsätta att välja rena råvaror trots att de är dyra men att äta lite mindre av dem. Äter du kött till exempel? Fortsätt att välja hög kvalitet men ät lite mindre och dryga ut tallriken och ät dig mätt på näringsrika prisvärda livsmedel såsom rotfrukter i säsong och baljväxter. Har du köttfärssås som vardagsrätt? Gör den precis som vanligt fast använd lite mindre köttfärs och dryga ut med mer krossade tomater, rivna morötter och varför inte lite linser om du vågar. Bonus: att dra ner på köttkonsumtionen är bra även för klimatet och hälsan!

Ät mer baljväxterOm man ska vara lite positiv så kan ju de dyra matpriserna faktiskt få oss att börja äta mer av det som vi alltid borde äta mycket av. Vi tänker på de där varorna som alltid är näringsrika och förhållandevis prisvärda, som rotfrukter, baljväxter, kål och lök till exempel. Att koka torkade bönor och linser är ju väldigt prisvärt, men även de färdigkokta alternativen är prisvärda jämfört med mycket annat i matbutiken.

Spontanhandla mindre

Framförhållning och planering hjälper oss alla att handla billigare. Vilka råvaror är i säsong? Vad har jag redan hemma som jag kan använda? Med lite framförhållning kan du dessutom lättare ta del av kampanjpriser och handlar inte onödiga saker. I planeringen ingår också storkok – gör en stor sats soppa eller linsgryta och frys in i mindre portioner. Vi själva fick både billigare matkonton och har haft betydligt lättare att hålla oss till hälsosamma matvanor sedan vi satte sk “prepping” i system! Hemma hos oss har söndagar blivit den stora prepping-dagen då vi går igenom skafferiet, planerar veckans middagar och förbereder det som förberedas kan i form av att hacka, koka, göra en stor sats med overnight oats etc.

Släng mindre matVisste du att vi svenskar slänger cirka 50 kilo mat och dryck per person och år? Tips! Smaka och lukta istället för att stirra dig blind på bäst före-datumet. Samt ät så mycket som möjligt att råvaran. Skala och skiva stjälken på broccolin, ångkoka eller stek blasten på blomkålen. Den gröna delen av purjolöken går alldeles utmärkt att äta och stjälkarna på koriandern är otroligt smakrika! Ett ytterligare tips är förstås att frysa in maten innan den hinner bli dålig. Och på tal om frysen… 

Bli bästis med frysen

Frysta grönsaker är ofta lika näringsrika som färska och genom att handla i frysdisken riskerar du inte att grönsakerna blir gamla. Glöm inte att frysa in hemma heller – vi fryser in allt från halva chilis, bananer, smör och hackad lök.