
- Hem
- /
- Användbart innehåll
- /
- Grönkål skyddar mot låggradig inflammation
Grönkål skyddar mot låggradig inflammation
Du missade väl inte förra veckans inslag i Aktuellt om att antioxidanten lutein som finns i bl a grönkål och broccoli skyddar mot låggradig inflammation och därmed kroniska sjukdomar som hjärtinfarkt?
Lutein tillhör en stor familj av fettlösliga ämnen från växtriket som kallas karotenoider och som finns rikligt i grönsaker och frukter som är mörkgröna eller gula, såsom grönkål, broccoli, spenat och citrusfrukter.
Studier på djur och friska människor har visat att karotenoider dämpar låggradig inflammation i kroppen, vilket gjorde att forskare vid Linköpings universitet blev intresserade av att undersöka om karotenoider även kunde dämpa inflammation hos sjuka människor som ju har mer retliga immunceller. Sagt och gjort, forskarna valde att titta på patienter med kärlkramp eller som haft en hjärtinfarkt eftersom de lider extra mycket av låggradig inflammation i blodet vilket i sin tur ökar risken för en ny hjärtinfarkt. Studien visade att lutein kunde dämpa den låggradiga inflammationen även hos den här gruppen.
Att studien gjordes på sjuka människor innebär dock inte att vi inte behöver lutein förrän vi blir sjuka. Tvärtom! Forskning visar att lutein även är viktigt för friska människor att få i sig i förebyggande syfte eftersom lutein dämpar åderförkalkningen, och studier visar att unga människor med höga nivåer av lutein i blodet inte har lika förtjockande kärlväggar som andra.
Ännu en anledning att spilla lite mera grönål i familjens smoothie, med andra ord.
Några recept med grönkål och broccoli:
Masserad grönkålssallad med avokado.
Krispiga grönkålschips – suveräna för tarmen
Hjälp mitt barn äter inte broccoli (del 3).
Hemlig pesto med hasselnötter, broccoli och basilika.
Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.