Grundkurs i matcha

Lina är tillbaka från Tokyo och med sig hem hade hon en stor burk emeraldgrönt matcha-te med tillhörande visp. Tack snälla Tokyo, nu ska här vispas matcha som aldrig förr.

Låt oss därför ägna några minuter åt att reda ut begreppen.

Vad är matchate?
Det är ett finmalet japanskt grönt te som man dricker på traditionella teceremonier i Japan. Det är med andra ord ingen nyhet utan något man druckit i Japan i 1000 år. Det som är så speciellt med det här teet är att du dricker upp hela lövet istället för att bara låta det dra i vatten. Vilket förklarar varför du får fler av de påstådda nyttigheterna än med vanlig grönt te, där du bara dricker vattnet som bladen sjudit i. Det sägs att en kopp matcha motsvarar tio koppar vanligt grönt te.

Varför ska man dricka matcha?
Det är uppiggande men har färre bieffekter än kaffe. T ex så ger det dig inte hjärklappning. Matcha innehåller mängder av något som kallas för l-theanine som ger massa energi. Och utöver detta så hjälper det dig att fokusera.

Är det en ersättare till kaffe?
Absolut, det är många som dricker matcha i stället för kaffe.

Har det långsiktiga effekter på oss också?
Matcha innehåller hundra gånger mer antioxidanter än vanligt grönt te och sägs kunna bidra till att motverka cancer, skydda mot hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, stroke, högt kolesterol. Dessutom sägs det förbättra minnet, skydda huden mot UV-skador och öka förbränningen.

Hur gör man om man vill testa?
Antingen på det traditionella sättet vilket är med varmt vatten – addera gärna lite sojamjölk eller mandelmjölk också om du vill. Eller så använder du det när du bakar eller i din gröna smoothie.