
- Hem
- /
- Användbart innehåll
- /
- Kom igång med food prepping
Kom igång med food prepping
Med vårt mindset finns det egentligen inget som heter missstag (du ser, vi kan inte ens stava till det). Men vi vet också att de dagar vi inte tagit höjd för hunger och sug, ökar risken att vi äter sådant som inte riktigt platsar på näringsjägarens topp hundra-lista. Det är precis här food prepping kommer in i bilden – med lite framförhållning minimeras risken att “trilla dit” och hoppa över det där näringsrika tillägget på tallriken.
För oss har food prepping smugit sig in i vardagen och blivit en allt större del av rutinen. Men som de bohemer vi är blir det ändå aldrig riktigt som vi tänkt oss. Vi gör det när vi kommer ihåg och har tid – och de gånger vi inte gör det ångrar vi oss alltid.
Det fina är att det inte bara underlättar näringsjakten. När du väl får kläm på planeringen kommer du också märka att matsvinnet minskar. Du köper mindre onödigt och låter grönsakerna och frukterna hamna i magen i stället för i soporna.
Framförhållning på vårt sätt
För oss har food prepping smugit sig in i vardagen och blivit en allt större del av rutinen. Men som de bohemer vi är blir det ändå aldrig riktigt som vi tänkt oss. Vi gör det när vi kommer ihåg och har tid – och de gånger vi inte gör det ångrar vi oss alltid.
Det fina är att det inte bara underlättar näringsjakten. När du väl får kläm på planeringen kommer du också märka att matsvinnet minskar. Du köper mindre onödigt och låter grönsakerna och frukterna faktiskt hamna i magen i stället för i soporna. Och som du vet: en näringsjägare äter hela grödan.
Så vad handlar food prepping om?
Kort sagt: att ligga steget före. Att förbereda grönsakerna så att de i princip är redo att ätas när hungern slår till. Visst, näringsvärdet sjunker något när du skär upp dem, men om alternativet är att de inte blir uppätna alls – ja, då är food prepping en riktigt bra idé.
Våra bästa food prepping-hacks
🥣 Koka en stor soppa i veckan
Dubbel sats, alltid! Ät den som soppa en dag, använd som sås till rotfrukter nästa dag och som gryta med baljväxter den tredje. Variation i tillbehören gör att du inte tröttnar.
🥤 Förbered frukostar
Frys in portionspåsar med frukt och grönt. På morgonen tillsätter du bara vatten, mixar och dricker. Klart!
🥕 Skär och blötlägg grönsaker
Hacka upp en laddning morötter, selleri eller andra favoritgrönsaker en dag du har tid. Lägg dem i vatten så håller de sig spänstiga och färska längre (undantag: gurka gillar det inte).
🥗 Snabbpickla grönsaker
Rödlök och rödkål blir magiska om du lägger dem i en glasburk med vatten och en sked äppelcidervinäger. Håller sig fräscha i två veckor i kylen.
🥬 Gör en bassallad
När du ändå hackar grönsaker – passa på att slänga ihop en "pizzasallad" med olja och vinäger. Görs en gång i veckan, håller sig länge tack vare oljan och vinägern, och går att variera i oändlighet.
Att food preppa behöver med andra ord inte betyda perfekta lådor i prydliga rader. För oss handlar det om små smarta genvägar som gör att vi enklare lägger till något bra varje dag. Och tro oss – när du väl har börjat kommer du undra hur du någonsin klarade dig utan det.