
- Hem
- /
- Användbart innehåll
- /
- Krossade linfrön.
Krossade linfrön.
Så var det det här med de krossade linfröna. För några veckor sedan meddelade både Ica, Coop och Risenta att de tar bort krossade linfrön ur sitt sortiment. Hela linfrön = fortfarande okej i små mängder (1-2 msk per dag). Krossade linfrön = inte längre okej.
Bakgrunden är att krossade linfrön innehåller linamarin, ett ämne som omvandlas till ett gift som heter blåsyra i kroppen och som kan ge illamående och kräkningar, och eftersom det inte är kartlagt än hur mycket krossade linfrön det är säkert att äta så är Livsmedelsverkets råd att helt enkelt låta bli.
Fine, vi skippar de krossade linfröna tills vidare, men den viktigaste frågan är väl ändå: Hur tusan ska man förhålla sig till alla dessa rikslarm? Först var det kanelen. Sedan arseniken i riset. Sedan den odlade laxen. Och nu de krossade linfröna. Ska man ta larmen på allvar? Eller kan man ta dem med en nypa salt, förlåt Seltin?
Vi tänker nog att man trots allt ska ta dem på allvar, fast ändå behålla lugnet förstås. Och i vanlig ordning nöja sig med att göra så gott man kan. Lite krossade linfrön här och där är säkert ingen fara. Men du behöver ju inte frossa i dem. Och du kan alltid trösta dig med att du inte skrivit en bok med ett recept på granola ink krossade linfrön som sålt i över 30.000 ex.
Vilken tur att det bara var 1/2 dl krossade linfrön i receptet (på typ 20 portioner). Och att det går precis lika bra att byta ut dem mot hela linfrön nästa gång du ska skrida till verket.
Här kan du läsa mer om de små fröna: http://www.svt.se/nyheter/inrikes/butiker-slutar-salja-krossade-linfron
Följ oss gärna gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här.