
- Hem
- /
- Användbart innehåll
- /
- Variation – en viktigt nyckel till hälsa
Variation – en viktigt nyckel till hälsa
När vi började grotta ner oss i forskning om mat och hälsa dök ett råd upp gång på gång: ät varierat. Vetenskapsjournalisten och författaren Henrik Ennart uttryckte det bäst – om det finns en sak som verkligen sticker ut i all forskning, så är det just vikten av variation.
Och visst är det egentligen ganska logiskt. Ingen enskild råvara innehåller allt kroppen behöver. För att må bra behöver vi därför plocka från många olika hyllor i växtriket.
En som gjort mycket för att sprida detta budskap är Tim Spector, professor vid King’s College London och världsledande forskare på vårt mikrobiom. Hans forskning visar tydligt att variation – minst 30 olika växtbaserade råvaror i veckan – är nyckeln till en tarm i toppform.
Är 30 råvaror mycket?
Första gången vi hörde det tänkte vi: lätt som en plätt! Men när vi väl började räkna insåg vi snabbt att våra tallrikar ofta såg ganska lika ut, vecka efter vecka. Det är lätt att fastna i samma grönsaker och samma rätter. Och vi är långt ifrån ensamma – hela 60% av all energi som äts i världen kommer faktiskt från bara fyra grödor: majs, potatis, vete och ris. Inte mycket variation där inte!
Våra bästa tips för mer variation i vardagen
👉 Lägg till istället för att ta bort. Tänk: vad kan jag addera för att göra den här måltiden mer färgglad och näringsrik?
👉 Gör salladen till ett litet konstverk – gärna minst tre olika färger på tallriken.
👉 Testa en ny växtbaserad råvara varje gång du handlar. Små steg gör stor skillnad!
👉 Planera veckans måltider. Variation kommer sällan av sig själv.
👉 Och om det inte blir som planerat? Ingen fara. Lägg till en frukt eller några nötter som extra boost.
Men kanske viktigast av allt: glöm inte att njuta av maten. Variation gör gott för kroppen – men maten gör allra mest nytta när vi delar den med vänner och familj. 💛