
- Hem
- /
- Användbart innehåll
- /
- Vild kimchi med vilda örter, ramslök och nässlor
Vild kimchi med vilda örter, ramslök och nässlor
Vilken är din favoritfermentering?, brukar jag fråga för att bekräfta min teori om att drottningen av all fermentering kommer från Korea. 80 procent svarar att deras favoritfermentering är kimchi. Kimchi finns i hundratals varianter och idag gör jag min favoritvariant – vild kimchi med vilda örter, ramslök och nässlor.
Grundingredienserna i kimchi är grönsaker, chilipeppar, vitlök, ingefära och någon umamirik råvara som fisksås, salta räkor eller, som i mitt fall, misopasta. Jag tror att hemligheten bakom kimchisuccén är att den kombinerar alla fem grundsmaker: sälta, syra, sötma, lite bitterhet, umami och även hetta från chili. Tack vare fermenteringen utvecklas smaken ytterligare och skapar cravings hos många.
I Korea tas rätten på största allvar. Det finns ett World Institute of Kimchi som ger ut Kimchiology-serier med den senaste forskningen om kimchi med koppling till antropologi, kultur och konst. Sedan 2013 finns kimchi på UNESCOs världsarvslista.
Under min uppväxt i Centralasien gjorde vi stora tunnor med kimchi som skulle räcka hela vintern. Kimchi kallade vi för ”chimchi” på gammalkoreanska. Det bor en stor koreansk diaspora i Centralasien och Ryssland, människor som tvångflyttades av Stalin till de ”obebodda” markerna i det stora Sovjet. Vi hade ingen tillgång till den fina aromatiska koreanska pepparn gochugaru, utan gjorde kimchi med stark rödpeppar. Att äta så stark kimchi var både en plåga och en njutning på samma gång.
Idag gör jag variant på kimchi med vilda örter som ramslök och nässlor — fina råvaror som den svenska naturen erbjuder.
.tasty-recipes-image {
float: right; }
.tasty-recipes-yield-scale {
border: 1px solid #979599;
border-radius: 2px;
color: #979599;
margin-left: 3px;
padding: 0 4px;
font-size: 0.7rem; }
.tasty-recipes-scale-container {
float: right;
padding: 0 0 1rem; }
.tasty-recipes-scale-container .tasty-recipes-scale-label {
text-transform: uppercase;
font-size: 0.6rem;
color: #979599; }
.tasty-recipes-scale-container button {
background: transparent;
border: 1px solid #979599;
border-radius: 2px;
color: #979599;
margin-left: 5px;
padding: 2px 4px; }
.tasty-recipes-scale-container button.tasty-recipes-scale-button-active {
color: #353547;
border-color: #353547; }
.tasty-recipes-scale-container button:focus {
outline: none; }
.tasty-recipes-print-button {
background-color: #666677;
display: inline-block;
padding-left: 1em;
padding-right: 1em;
padding-top: 0.5em;
padding-bottom: 0.5em;
text-decoration: none; }
a.tasty-recipes-print-button {
color: #fff; }
a.tasty-recipes-print-button:hover {
color: #fff; }
.tasty-recipes-equipment {
display: -webkit-box;
display: flex;
flex-wrap: wrap;
-webkit-box-pack: space-evenly;
justify-content: space-evenly; }
.tasty-recipes-equipment > h3 {
-webkit-box-flex: 0;
flex: 0 0 100%; }
.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card {
-webkit-box-flex: 0;
flex: 0 0 50%;
padding: 1.5rem 1rem;
text-align: center; }
@media screen and (min-width: 500px) {
.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card {
-webkit-box-flex: 0;
flex: 0 0 33%; } }
.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card p {
font-weight: bold;
font-size: 1em;
margin-bottom: 0; }
.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card p a {
color: initial; }
.tasty-recipes-equipment .tasty-link-card span {
font-size: 0.9em; }
.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-10 {
-webkit-clip-path: polygon(0 0, 10% 0%, 10% 100%, 0% 100%);
clip-path: polygon(0 0, 10% 0%, 10% 100%, 0% 100%); }
.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-20 {
-webkit-clip-path: polygon(0 0, 20% 0%, 20% 100%, 0% 100%);
clip-path: polygon(0 0, 20% 0%, 20% 100%, 0% 100%); }
.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-30 {
-webkit-clip-path: polygon(0 0, 30% 0%, 30% 100%, 0% 100%);
clip-path: polygon(0 0, 30% 0%, 30% 100%, 0% 100%); }
.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-40 {
-webkit-clip-path: polygon(0 0, 40% 0%, 40% 100%, 0% 100%);
clip-path: polygon(0 0, 40% 0%, 40% 100%, 0% 100%); }
.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-50 {
-webkit-clip-path: polygon(0 0, 50% 0%, 50% 100%, 0% 100%);
clip-path: polygon(0 0, 50% 0%, 50% 100%, 0% 100%); }
.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-60 {
-webkit-clip-path: polygon(0 0, 60% 0%, 60% 100%, 0% 100%);
clip-path: polygon(0 0, 60% 0%, 60% 100%, 0% 100%); }
.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-70 {
-webkit-clip-path: polygon(0 0, 70% 0%, 70% 100%, 0% 100%);
clip-path: polygon(0 0, 70% 0%, 70% 100%, 0% 100%); }
.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-80 {
-webkit-clip-path: polygon(0 0, 80% 0%, 80% 100%, 0% 100%);
clip-path: polygon(0 0, 80% 0%, 80% 100%, 0% 100%); }
.tasty-recipes-rating.tasty-recipes-clip-90 {
-webkit-clip-path: polygon(0 0, 90% 0%, 90% 100%, 0% 100%);
clip-path: polygon(0 0, 90% 0%, 90% 100%, 0% 100%); }
.tasty-recipes-nutrition ul {
list-style-type: none;
margin: 0;
padding: 0; }
.tasty-recipes-nutrition ul:after {
display: block;
content: ' ';
clear: both; }
.tasty-recipes-nutrition li {
float: left;
margin-right: 1em; }
.tasty-recipes-plug {
text-align: center;
margin-bottom: 1em;
display: -webkit-box;
display: flex;
-webkit-box-align: center;
align-items: center;
-webkit-box-pack: center;
justify-content: center; }
.tasty-recipes-plug a {
text-decoration: none;
box-shadow: none; }
.tasty-recipes-plug a img {
width: 150px;
height: auto;
margin: 5px 0 0 8px;
display: inline-block; }
@media print {
.tasty-recipes-no-print,
.tasty-recipes-no-print * {
display: none !important; } }
.tasty-recipes {
background: #f6f6f5;
padding: 30px;
margin-bottom: 20px;
}
.tasty-recipes h2 {
font-size:24px;
margin-bottom:20px;
padding-right: 45px;
}
.tasty-recipes h3 {
font-size:19px;
margin-bottom:20px;
margin-top:20px;
}
.tasty-recipes h4 {
margin-top: 15px;
font-size:16px;
font-family: 'PT Serif', serif;
font-weight: bold;
}
.tasty-recipes-details ul {
margin: 0;
padding: 0;
list-style: none;
}
.tasty-recipes-details ul li > span {
left: 180px;
position: absolute;
}
.tasty-recipes-scale-label {
display:none;
}
.tasty-recipes-scale-container {
margin-top:15px;
}
.tasty-recipes-scale-container button.tasty-recipes-scale-button {
width: 30px;
height: 30px;
color:transparent;
border:none;
}
.tasty-recipes-details .author {
font-family: 'PT Serif', serif;
margin-bottom: 10px;
padding-top: 10px;
}
.tasty-recipe-ingredients {
border-top: 3px solid #000;
margin-top:10px;
}
.tasty-recipe-ingredients p {
margin-bottom:2px;
}
.tasty-recipe-instructions ol {
margin:0;
padding:0;
padding-left:16px;
}
.tasty-recipe-instructions ol li {
padding-bottom:15px;
}
.tasty-recipes-notes h3 {
display:none;
}
.tasty-recipes-notes {
border-top: 3px solid #000;
border-bottom: 3px solid #000;
padding: 15px 10px 15px 10px;
margin-top:15px;
}
.tasty-recipes-notes p {
margin:0;
}
a.tasty-recipes-print-button {
position: relative;
top: 30px;
float: right;
right: 30px;
padding: 0;
border: none;
color:transparent;
width:40px;
height:40px;
}
a.tasty-recipes-print-button:hover {
color:transparent;
}
.tasty-recipes-details .tasty-recipes-label {
font-family: 'JosefinSans';
}
.tasty-recipes-yield-scale {
display:none;
}
.tasty-recipes-image {
float:none;
padding-top: 15px;
margin-top:20px;
border-top: 3px solid #000;
}
.fp_content-post .fp_post-content-inner .tasty-recipes-image img {
max-width: 100% !important;
margin-left: 0 !important;
width: auto !important;
height: auto;
}
.tasty-recipes-ratings {
display:none;
}
@media (max-width: 750px) {
.tasty-recipes-print-button {
display: none;
}
}
Vild kimchi och favoritfermentering
Av :
Anastasia Lundqvist c/o Food Pharmacy
Portioner :
1 liter (4 portioner) 1x
Scale
1x2x3x
Ingredienser
1/2 salladskål
25 g salt per kilo kål
Kryddblandning
1 msk rismjöl
2 dl vatten
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk ljus misopasta
3 msk koreanskt chilipulver gochugari (finns i asiatiska butiker) eller 2 msk chiliflakes
Övrigt
½ äpple
1 dl riven rättika
1 näve ramslök
1 näve nässlor
Instruktioner
1. Tvätta kålen. Skär den i 3×3 cm bitar och massera in saltet. Låt stå ca 30 minuter så att kålen börjar släppa vätska och bli mjuk.
2. Koka upp vatten med rismjölet till grötig konsistens. Låt svalna.
3. Riv ingefäran och vitlöken fint till kryddblandningen. Blanda med misopasta, chilipeppar och risredningen.
4. Skär äpple och rättika i tunna stavar. Skölj nässlor och ramslök, hacka örterna om de är för stora. Använd gärna handskar.
5. Blanda kryddblandningen med kålen, rättikan, äpplet, nässlor och ramslök. Det blir mycket vätska som bildas och det är i sin ordning.
6. Packa kålen i glasburkar, se till att inte ha några luftbubblor kvar. Man får trycka ner kålen ordentligt i burken, vätskan som bildas får gärna vara med och ska inte hällas ut.
7. Låt stå i rumstemperatur 2-3 dagar, gärna över 21 grader. Placera en tallrik under burken. Kimchin kommer att bubbla och vätskan sippra ut ur burken. Efter tre dagar flyttar man burken till kylskåpet och efter ca en vecka går det att äta kimchin. Kimchi blir godare ju längre den fermenteras. Konsumera kimchin inom två veckor efter att du har öppnat burken.
(function(){
var buttonClass = 'tasty-recipes-scale-button',
buttonActiveClass = 'tasty-recipes-scale-button-active',
buttons = document.querySelectorAll('.tasty-recipes-scale-button');
if ( ! buttons ) {
return;
}
/* frac.js (C) 2012-present SheetJS -- http://sheetjs.com */
// bothEquals() avoids use of &&, which gets prettified by WordPress.
var bothEquals = function( d1, d2, D ) {
var ret = 0;
if (d1<=D) {
ret++;
}
if (d2<=D) {
ret++;
}
return ret === 2;
};
var frac=function frac(x,D,mixed){var n1=Math.floor(x),d1=1;var n2=n1+1,d2=1;if(x!==n1)while(bothEquals(d1,d2,D)){var m=(n1+n2)/(d1+d2);if(x===m){if(d1+d2<=D){d1+=d2;n1+=n2;d2=D+1}else if(d1>d2)d2=D+1;else d1=D+1;break}else if(x<m){n2=n1+n2;d2=d1+d2}else{n1=n1+n2;d1=d1+d2}}if(d1>D){d1=d2;n1=n2}if(!mixed)return[0,n1,d1];var q=Math.floor(n1/d1);return[q,n1-q*d1,d1]};frac.cont=function cont(x,D,mixed){var sgn=x<0?-1:1;var B=x*sgn;var P_2=0,P_1=1,P=0;var Q_2=1,Q_1=0,Q=0;var A=Math.floor(B);while(Q_1<D){A=Math.floor(B);P=A*P_1+P_2;Q=A*Q_1+Q_2;if(B-A<5e-8)break;B=1/(B-A);P_2=P_1;P_1=P;Q_2=Q_1;Q_1=Q}if(Q>D){if(Q_1>D){Q=Q_2;P=P_2}else{Q=Q_1;P=P_1}}if(!mixed)return[0,sgn*P,Q];var q=Math.floor(sgn*P/Q);return[q,sgn*P-q*Q,Q]};
buttons.forEach(function(button){
button.addEventListener('click', function(event){
event.preventDefault();
var recipe = event.target.closest('.tasty-recipes');
if ( ! recipe ) {
return;
}
var otherButtons = recipe.querySelectorAll('.' + buttonClass);
otherButtons.forEach(function(bt){
bt.classList.remove(buttonActiveClass);
});
button.classList.add(buttonActiveClass);
// Scales all scalable amounts.
var scalables = recipe.querySelectorAll('span[data-amount]');
var buttonAmount = parseFloat( button.dataset.amount );
scalables.forEach(function(scalable){
var amount = parseFloat( scalable.dataset.amount ) * buttonAmount;
if ( parseFloat( amount ) !== parseInt( amount ) ) {
var amountArray = frac.cont( amount, 9, true );
var newAmount = '';
if ( amountArray[1] !== 0 ) {
newAmount = amountArray[1] + '/' + amountArray[2];
}
if ( newAmount ) {
newAmount = ' ' + newAmount;
}
if ( amountArray[0] ) {
newAmount = amountArray[0] + newAmount;
}
amount = newAmount;
}
if ( typeof scalable.dataset.unit !== 'undefined' ) {
amount += ' ' + scalable.dataset.unit;
}
scalable.innerText = amount;
});
// Appends " (x2)" indicator.
var nonNumerics = recipe.querySelectorAll('[data-has-non-numeric-amount]');
nonNumerics.forEach(function(nonNumeric){
var indicator = nonNumeric.querySelector('span[data-non-numeric-label]');
if ( indicator ) {
nonNumeric.removeChild(indicator);
}
if ( 1 !== buttonAmount ) {
var indicator = document.createElement('span');
indicator.setAttribute('data-non-numeric-label', true);
var text = document.createTextNode(' (x' + buttonAmount + ')');
indicator.appendChild(text);
nonNumeric.appendChild(indicator);
}
});
});
});
}());
Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.