Raw och mjölkfri Kebnekaisesmoothie. – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Recept

Post image
fav

Raw och mjölkfri Kebnekaisesmoothie.

fav

Det har varit mycket bajssnack här på bloggen det senaste, men vi skyller på Stig som just lärt oss att ett påvert fiberintag avspeglar sig direkt i toaletten. Vill man kunna producera riktiga Kebnekaisetoppar framöver är det ett intag av 1,5-2 kg frukt och grönt om dagen som gäller (framför allt råa, snudd på omogna grönsaker). Vi tänker att vi måste ta hjälp av en mixer.

grönsaker smoothie kebnekaisesmoothie

Så, med hjälp av en mixer och Stigs senaste krönika har vi tagit fram Food Pharmacys egen Kebnekaisesmoothie. Den är full att härliga växtfibrer som får tarmbakterierna att hurra och dessutom är den basisk, bland annat tack vare de gröna bladen, gurkan och citronen. Den smakar grönt och uppfriskande och om inte den här får oss att börja tillverka Kebnekaise-korvar till höger och vänster så kommer vi bli väldigt, väldigt besvikna.

Kebnekaisesmoothie
(2 glas)

1 påse mangold (eller andra gröna blad)
2 nävar babyspenat
1 gurka
1 citron
1 bit ingefära
2 selleristjälkar
1 avokado
2 dl vatten

Mixa tills du har en len smoothie. Rör ner 1 msk kokosolja. Drick och känn hur klorofyllet går bananas i dig.

synbiotika kebnekaistesmoothie smoothie

Jo just det ja, eftersom vi råkade ha lite av Stigs fiberblandning hemma (den som ingår i hans synbiotika) så provade vi att röra ner den i smoothien också. Lättlöslig och smakar ingenting. Tänk att vi alla snart kommer att få tillgång till Stigs synbiotika, längtar!

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Print

Kebnekaisesmoothie

 • Av : Food Pharmacy
 • Portioner : 2 glas 1x
Scale

Ingredienser

1 påse mangold (eller andra gröna blad)

2 nävar babyspenat

1 gurka

1 citron

1 bit ingefära

2 selleristjälkar

1 avokado

2 dl vatten

1 msk kokosolja

Instruktioner

Mixa tills du har en len smoothie. Rör kokosolja. Drick och känn hur klorofyllet går bananas i dig.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Eva Verngren skriver:

  Tack för en superbra och trevlig blogg. Hittade er för några dagar sen.
  När och hur ska Stigs synbiotika bli tillgänglig för os alla??
  Betätta mer.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej Eva och stort tack för fina ord! I början av 2016 kan du köpa synbiotikan via bloggen.

 2. Kamelion skriver:

  Hela citronen, skal, kärnor och allt? Tack!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Sorry, citronjuicen!

 3. Hej!

  Hur får man fibrer att förvandlas till ett vitt pulver? Sitter inte själva funktionen i fibrer just i att de är fibrer (märklig mening där, hoppas att ni förstår vad jag menar)?

  Tack för en bra och intressant blogg!

 4. Kamelion skriver:

  Hej,

  mycket god dryck, detta. Men jag undrar: härstammar ni från bayerska öldrickare? Jag gjorde halva receptet och fick nästan en liter. Så stora glas har jag då inte.

 5. Hej! Lite funderingar på det här med mycket gröna bladgrönsaker i kosten, dricker själv dagligen gröna smoothies, men undrar lite över Stigs tankar kring höga nitratinnehåll i dessa och om det kan ombildas till nitrosaminer i magen. Hittar ingen info om detta och vore kul med Stigs perspektiv på det hela! Någon anledning till oro? Tack för en fin blogg!!

 6. tina ahlberg skriver:

  å vad roligt stigs blandning vill jag beställa ……innehåller den nyttiga bakterier…..

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, självklart! Har du hunnit prova stigs synbiotika?

 7. sparris skriver:

  Vill man verkligen ge tarmbakterierna kärlek så släng i en matsked potatismjöl!

 8. Hej! Går det att förbereda denna på kvällen och dricka på morgonen?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Självklart!

   1. Jag tycker den gör sig bäst ny-swooshad, när den får stå utvecklar sig fibrerna i tex citron och kärnor med en, för mig, oangenäm beska. Nygjord spritter den av lenhet, vitaminer, mineraler och klorofyll. 💚

 9. Hej! Är superinspirerad av er blogg och alla fantastiska rön. Tack! Kör sedan 3 veckor supershoten m gurkmeja varje morgon och försöker få med en rejäl Kebnekaisesmoothie/dag. Tar lite extra i också tex morot, någon frukt och vad som finns hemma. Som luttrad IBS:are vet jag att magen lätt reagerar på förändringar men hoppas på att det ska plana ut efter ett tag då allt grönt känns som en riktig genväg till bättre mag hälsa. Frågan är då om det är vanligt att man får mycket gaser av detta(Kebnekaisesmoothiesar) i början? Ska inhandla Stigs Synbiotika. Kan det hjälpa mot den plötsliga ballongmagen som uppkommit i samband med mitt nu ovanligt stora intag av grönt?
  Tack på förhand!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej, vad härligt! Har du hunnit prova Stigs synbiotika?

 10. Hej!
  Har bara en fråga angående gurka som är med i många smoothies. Vad tillför den egentligen? Känns som det mest är vatten och smakmässigt är det ju ingen sensation så sett. Missförstå mig rätt, jag gillar gurka men förstår bara inte vad den tillför i smoothies.

 11. Hej!
  Har bara en fråga angående gurka som är med i många smoothies. Vad tillför den egentligen? Känns som det mest är vatten och smakmässigt är det ju ingen sensation så sett. Missförstå mig rätt, jag gillar gurka men förstår bara inte vad den tillför i smoothies?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Hej! Den tillför, precis som du säger, smak och vätska. Men går såklart att byta ut mot vanligt vatten om du inte gillar gurka!

 12. Ang gurkan är den väl kraftigt basbildande i kroppen? Trodde nyttan låg däri.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Ja, dessutom!

 13. Stinsen skriver:

  Hej!
  Tack för en fantastisk blogg och bok! Min familj tycker att jag har blivit besatt av Food Pharmacy men jag tänker att dom får ha sina tarmbakterier i fred så sköter jag om mina bäst jag vill! Ligger lågt och hoppas kunna påverka dom indirekt till bättre tankar. 🙂
  Kan ni ge mig tips på vad jag kan använda istället för selleri rent näringsmässigt? Har så fruktansvärt svårt för den smaken.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Många som inte gillar selleri … Byt ut det mot något du gillar bättre eller hoppa över det helt enkelt. Eller ersätt med zucchini eller broccoli kanske?

 14. Johanna skriver:

  Hej, hur länge håller sig smoothien i kylen? Kan man göra en sats och dricka på “tvådagarna” om man kör 5:2? Dvs då måste den hålla sig i kylen typ 4 dagar…

  1. Food Pharmacy skriver:

   Bra fråga. Fyra dagar har vi aldrig provat men två dagar garanterat. Vitamintappet blir ju större ju längre man väntar, så kanske inte vänta fööör länge?

 15. Hej, även om de gröna bladen är basiska så är ju citronen sur. Detta neutraliserar alltså basen. Beroende på hur hög koncentration ni har av det basiska och sura så finns det alltså en rätt stor risk att smoothien istället får ett lågt pH-värde. (Alltså att den blir sur). Hur tänker ni kring detta? 🙂

  1. Citron har märkligt nog en basisk effekt i kroppen.

 16. Mums!
  Hade ingen gurka,slängde ner ett eko päron och hela citronen m skal o allt (ekologiskt och tvättat) .Så gott!

  1. Food Pharmacy skriver:

   Låter jättegott! Älskar när man vågar improvisera!

 17. gerd skriver:

  Härlig blogg .
  Jag undrar över flingorna/myslin.Recept på den . Tack

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tänker du på luke skywalkers granola? Osäker på om den ligger på bloggen men i vår bok finns den ju. Och här https://www.koket.se/luke-skywalkers-granola upptäckte vi just!

 18. Mona-Lisa Erixon skriver:

  Till er som frågar vad gurka tillför……att det bara är vatten. Gurka är den MEST BASISKA födan + osvavlade fikon oxå som du kan tillföra kroppen. Du ska ju sträva efter att få en basisk tarmflora. Idag är ju 90 % av befolkningen försurade i kroppen vilket tillför inflammationer och mycket sjukdomar därtill. GURKA är KANON för kroppen. BYT INTE UT DEN och ekologisk ska det vara. Kostar några kronor mera men det är det värt för en bättre hälsa. Mvh Mona-Lisa Erixon

 19. Sofia Peander skriver:

  Tack för en fantastisk bok, blogg och nyvunnen kunskap (samt tips på magisk bra mixer 😉 )

  Har nu testat och ätit Kebenekaise smoothien 5 ggr men det händer ingenting med min mage eller tarm, är jättebesviken, hahaha….

  Provade även 4 påsar (vid ett tillfälle) av Stigs Synbiotika som lavemang (som han rekomenderat, men ingen som helst effekt) …… Har man superdålig tarmflora då tro?

  Har ni något annat tips? Som drar igång systemet ;)…

  Tack igen för en extremt underhållande läsning o ny kunskap, väntar nu på min förbokade receptbok av er.

  Hoppas på svar!

  //Sofia

  1. Food Pharmacy skriver:

   Tack själv för dina generösa superlativer. Har faktiskt själva ingen erfarenhet av tröga magar, men noterade att Stig skrev på sin Facebook alldeles nyligen att han blötlägger katrinplommon varje dag och äter, kanske värt att prova?

 20. Kan man byta ut sellerin? Jag gillar verkligen inte selleri.

  1. Food Pharmacy skriver:

   Absolut! Mot precis vad du vill! Eller skippa den bara?

 21. Hej,

  En liten fråga, använder ni mixer eller en slowjuicer? Vad jag har förstått så “slår” en mixer i sönder fibrerna i grönsaker och frukter, vilket inte är så bra, framför allt inte för frukten, väl ?

 22. Anna-Frida skriver:

  Tips vid trög mage: Stoppa en matsked linfrön i ett halvt glas med vatten (rör om) på kvällen, slurpa i dig den geléaktiga massan nästa morgon. Ingen engångsgrej utan ett mer långsiktigt projekt! Rätt läbbig konsistens men det är det värt i slutänden ????

  1. Food Pharmacy skriver:

   Bra!

 23. Katarina skriver:

  Hej!
  Jag älskar era böcker och tar alltid synbiotikan, men läste nu att L Casai bakterien är inflammationsdrivande. Stämmer det? Varför har ni isf den istället för Rhamnosus? Tusen tack om ni kan räta ut mitt frågetecken så att jag kan fortsätta äta era produkter med gott samvete!

 24. Marina skriver:

  Hej! Älskar era böcker och eran blogg, ni är en stor inspiration för mig. Jag har diagnosen ibs och är väldigt känslig mot avokado har ni något förslag vad jag kan byta ut den mot?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.