Tre spännande saker som du inte visste om bakpulver.

Food Pharmacy

Post image

Tre saker du inte visste om bakpulver.

Bakpulver förknippar de flesta av oss med bakning. Men det finns massor av andra användningsområden. Här får du tre nya tips till köket.

Detta har hänt:

Vi bakade en tigerkaka med bakpulver i går. Använder sällan bakpulver annars men receptet var så enkelt (tre ingredienser), innehöll inget socker och påstods ändå vara bland det godaste som våra tungspetsar någonsin skulle få möta. Klart att vi var tvungna att prova. Vi menar, det lät ju nästan för bra för att vara sant?

Exakt. Det var för bra för att vara sant. Den lilla tigerkakswannaben (från och med nu är det ett ord) på bilden nedan smakade inte alls mumma och åkte rätt ner i sopptunnan. Så, nu sitter vi här med en burk bakpulver i knäet. Och ett recept på tigerkaka som vi inte kan publicera. Och undrar desperat: Finns det inga andra bra saker som man kan bakpulvret till?

Efter snabb googling hittade vi bland annat följande. Framför allt så låter ju tvåan intressant.

Ta bort dålig lukt
Ibland när man öppnar kylskåpet möts man av en dålig lukt (eller är det bara vår kyl?). Action plan a) Lokalisera det som skapat lukten och avlägsna det. Action plan b) Placera ut några små skålar med bakpulver på lite olika ställen i kylskåpet och låt stå till nästa dag då lukten ska vara borta. Ryktas även funka på illaluktande skor?

Frukt- och grönsakstvätt
Köper du inte ekofrukt och grönt så är det extra viktigt att du är noga med tvätten av dem. Lägg i några matskedar bakpulver i en skål med kallt vatten och blötlägg frukten eller grönsakerna i fem till tio minuter. Genom att skrubba dina grönsaker och frukter med lite pulver kan du eliminera pesticiderna.

Behandla insektsbett
Blanda 1 msk av bakpulver tillsammans med varmt vatten tills du får en degliknande konsistens. Applicera försiktigt blandningen över insektsbettet och låt det torka. Skölj av blandningen efter 10 minuter.

 

Bra att veta:
Bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse och är ett svagare jäsmedel än enbart rent bikarbonat. Det går ofta fint att byta ut det mot bikarbonat när man bakar men då är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, som till exempel citron.

 

Några andra, mer lyckade recept med choklad:

Raw banantårta med chokladsås och granatäpple

Lyxig chokladtårta med svarta bönor

Chokladmousse med avokado

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. UlrikaLE skriver:

  Visserligen bikarbonat – men funkar säkert med bakpulvret med…
  Städa toan med det. En skvätt ättika runt i toaskålen, sen på med pulvret. Det fräser en stund, sen bara vispa runt med borsten. Voila! Jättefräscht 🙂 (och miljövänligt)

 2. EricaE skriver:

  Detta handlar också om bikarbonat snarare än om bakpulver: Min mamma brukade ha på bikarbonat när man brände sig, t ex på en varm plåt, hon gjorde på samma sätt som ert tips om bakpulver på insektsbett, men försökte få det att sitta kvar så länge som möjligt. (Först sköljer man det brända i kallt vatten förstås). Jag tyckte länge att det bara var en knäpp hemmagjord huskur, men sedan förklarade mamma att när hon var ung och arbetade på apoteket på Södersjukhuset, så använde man bikarbonat till brännsår. Kul att ni hade ett liknande tips om insektsbett!

 3. Hanna skriver:

  UlrikaLE: Sådär städar jag min toalett också! Och likadant med handfatet. För att strö ut bikarbonaten jämt använder jag en tesil i metall. Sen sprayar jag 3% ättikslösning (blanda ättika & vatten) och låter stå en stund. Sköljer rent.
  Badkaret gnor jag med lite grön såpa och bikarbonat på en svamp. Sprayar ättika och låter stå en stund. Funkar susen mot avlagringarna som blir.
  Luktar lite starkt under tiden men när allt är klart är det rent och fräscht utan en massa parfymerade rengöringsmedel.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.