Tre spännande saker som du inte visste om bakpulver.

Food Pharmacy

Post image

Tre saker du inte visste om bakpulver.

Bakpulver förknippar de flesta av oss med bakning. Men det finns massor av andra användningsområden. Här får du tre nya tips till köket.

Detta har hänt:

Vi bakade en tigerkaka med bakpulver i går. Använder sällan bakpulver annars men receptet var så enkelt (tre ingredienser), innehöll inget socker och påstods ändå vara bland det godaste som våra tungspetsar någonsin skulle få möta. Klart att vi var tvungna att prova. Vi menar, det lät ju nästan för bra för att vara sant?

Exakt. Det var för bra för att vara sant. Den lilla tigerkakswannaben (från och med nu är det ett ord) på bilden nedan smakade inte alls mumma och åkte rätt ner i sopptunnan. Så, nu sitter vi här med en burk bakpulver i knäet. Och ett recept på tigerkaka som vi inte kan publicera. Och undrar desperat: Finns det inga andra bra saker som man kan bakpulvret till?

Efter snabb googling hittade vi bland annat följande. Framför allt så låter ju tvåan intressant.

Ta bort dålig lukt
Ibland när man öppnar kylskåpet möts man av en dålig lukt (eller är det bara vår kyl?). Action plan a) Lokalisera det som skapat lukten och avlägsna det. Action plan b) Placera ut några små skålar med bakpulver på lite olika ställen i kylskåpet och låt stå till nästa dag då lukten ska vara borta. Ryktas även funka på illaluktande skor?

Frukt- och grönsakstvätt
Köper du inte ekofrukt och grönt så är det extra viktigt att du är noga med tvätten av dem. Lägg i några matskedar bakpulver i en skål med kallt vatten och blötlägg frukten eller grönsakerna i fem till tio minuter. Genom att skrubba dina grönsaker och frukter med lite pulver kan du eliminera pesticiderna.

Behandla insektsbett
Blanda 1 msk av bakpulver tillsammans med varmt vatten tills du får en degliknande konsistens. Applicera försiktigt blandningen över insektsbettet och låt det torka. Skölj av blandningen efter 10 minuter.

 

Bra att veta:
Bakpulver består av bikarbonat, syra och stärkelse och är ett svagare jäsmedel än enbart rent bikarbonat. Det går ofta fint att byta ut det mot bikarbonat när man bakar men då är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, som till exempel citron.

 

Några andra, mer lyckade recept med choklad:

Raw banantårta med chokladsås och granatäpple

Lyxig chokladtårta med svarta bönor

Chokladmousse med avokado

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår bok här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.