Följetong om soja – del 3.

Hur är det egentligen med sojafoder till boskap i Sverige? Kommer den sojan från områden i världen där det skövlas regnskog för sojaproduktionens skull? Vår praktikant Sebastian ringde upp Mikaela Patel på Sveriges Lantbrukaruniversitet och ställde några frågor.

Vad jobbar du med på SLU (Sveriges Lantbrukaruniversitet)?

– Min titel är husdjursagronom. På SLU är jag forskare och arbetar framförallt med utfodring och skötsel av mjölkkor. Jag jobbar för att djuren ska bli skötta på ett bra sätt och att de utfodras på ett sätt som de kräver, med tanke på hur mycket de producerar.

Jag har ju i förhand skickat några frågor till dig (se nedan). Tycker du att det är relevanta frågor?

– Ja, de behandlar saker som livsmedelskonsumenterna inte känner till. När man följer medierapporteringen så är det inte lätt att se skillnaden mellan hur det är globalt och i Sverige. Här i Sverige har vi ganska strikta regler kring produktionen av animaliska livsmedel, som man inte har i många andra länder. Ibland upplever jag att det inte framgår tydligt att skillnaden är stor mellan produktionen i Sverige och t.ex. USA eller Sydamerika.

Använder sig svenska bönder av foder med sojaprotein importerat från områden i världen där det skövlas regnskog för att kunna odla soja?

– Sojan har ju expanderat något enormt de senaste 50 åren och odlas på marker som regnskogen har skövlats på. Man har tagit bort regnskogen och låtit betesdjur beta och sedan odlat upp marken för soja. Men i takt med att miljörörelsen har blivit starkare och uppmärksamheten kring klimatförändringarna har ökat, så har de svenska lantbruksorganisationerna bestämt sig för att inte vara med på det här, utan valt att bara använda soja som är certifierad. Därför så kan man väl säga båda ja och nej, det är klart att regnskogen har skövlats för att den här sojan skulle kunna odlas. Men samtidigt är det så att den sojan som svenska bönder använder idag är certifierad och då ska det vara en schysst produktion.

Varifrån världen importeras sojan till Sverige?

– Framförallt från Brasilien. En stor del av KRAV-märkt soja kommer ifrån Italien och där har man ju inte problemet med skövling av regnskog.

Och där i Brasilien finns alltså både certifierade och icke certifierade odlingar?

– Ja precis. Det finns två certifieringar: Round table on responsible soy, vilket är den vanligaste, och så finns det en som heter ProTerra som bara certifierar GMO-fri soja.

Så den soja som importeras till Sverige har alltså någon av dessa certifieringar?

– Ja. Och i Sverige får vi inte använda GMO-soja. Det finns något som heter Den svenska sojadialogen som innefattar ca 30 svenska företag, t.ex. ICA, Coop, Lantmännen och Arla. De har skrivit under på att vi i Sverige inte vill använda GMO i vår produktion. Så det finns starka krafter i Sverige mot att använda GMO.

Med andra ord så är svensk köttproduktion fri från icke-certifierad soja?

– Ja. Svenskt kött ska vara okej.

Men om man köper kött som är producerat i andra länder så har man inte den garantin?

– Nej, precis. Man ska också komma ihåg att svenska lantbrukare i många fall försöker minska sojaanvändningen och använda inhemska foder istället. Till mjölkkor består ungefär 5 procent av fodret av soja, men till grisar och höns/kyckling är andelen större eftersom de har ett annat matsmältningssystem som gör att de behöver protein av ungefär samma kvalitet som människor.

Följetong om soja – del 1: https://foodpharmacy.se/2017/06/soja/

Följetong om soja – del 2: https://foodpharmacy.se/2017/06/soja-del-2/

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här