fbpx

Forskning

Post image

Bakterier ett av de hetaste forskningsområdena

Ny krönika i SvD Perfect Guide om goda och onda bakterier!

När vi var små lärde vi oss tre saker:

  1. Att rosa är en tjejfärg.
  2. Att man blev bankrutt om man ringde Heta linjen.
  3. Att bakterier bara var av ondo.

Man ska inte tro på allt man lär sig, men genusfrågan och Heta linjen-krönikan får vänta – för i dag tänker vi fokusera på bakterierna.

Till skillnad från vad vi lärde oss som små – att bakterier bara var dåligt– har forskning visat att bakterier inte alls är något man bara ska undvika. Tvärtom är det helt omöjligt att undvika bakterier eftersom du har fler bakterier än celler i din kropp (så i den bemärkelsen är du faktiskt mer bakterie än människa).

Enkelt förklarat kan man dela in bakterierna i två grupper: goda och onda. Våra goda bakterier skyddar oss mot diverse skräp och har visat sig ha en förträffligt fin inverkan på vårt immunförsvar, medan de onda bakterierna (om de får växa i för stort antal) kan bidra till att vi blir sjuka. Av den här anledningen är forskningen på goda bakterier ett av de hetaste forskningsområdena just nu, och var och varannan dag läser vi om nya spännande samband mellan våra bakterier och vår hälsa.

Häromdagen skickade till exempel vår vän, vetenskapsjournalisten Ann Fernholm, oss den glada nyheten att behandling med goda bakterier, en så kallad probiotikabehandling, har visat sig hjälpa mot jordnötsallergi. Forskare har länge vetat att jordnötsallergi kan gå tillbaka när den allergiska personen dagligen äter små doser av jordnötter, men så fort man slutat äta dessa små doser har allergin uppstått igen. Nu har man dock kommit fram till att om jordnötsbehandlingen kombineras med en god bakterie som är känd för att ha en lugnande effekt på immunförsvaret som heterLactobacillus rhamnosus CGMCC 1.3724 för den som gillar att lägga sådant på minnet) kan effekten bli långvarig – i alla fall för majoriteten av alla behandlade.

Det här är alltså bara ett exempel av alla studier som visar på goda bakteriers positiva effekt på vår hälsa. Vi känner att vi är något på spåren! Och att det kanske är läge att sno ihop vår kokosyoghurt, gjord på just goda bakterier.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här

Dela

Kommentarer

  1. Hej, hej!

    Älskar er blogg och era böcker. Jag läste igenom innehållet i synbiotikan och den innehöll inte denna bakterien, vet ni om de funderar på att lägga till den?

  2. Hej!
    När man ska göra yoghurt använder ni symbiotikan. Jag undrar om man kan använda vanlig probiotikatabletter(det som är i) … Jag har celiaki och vågar inte köpa symbiotikan av den anledningen 🙂

    MVh
    Sophia

    1. Food Pharmacy skriver:

      Det bör funka om det är på pulver!

  3. Hej!
    Vad använder ni för synbiotika?
    Märke?

    Mvh
    Kim

    1. Food Pharmacy skriver:

      Stig Bengmarks! Finns här: supersynbiotics.se

  4. Sophia: det går bra med probiotika. Har testat och det blev jättebra. Missa inte att avsluta med att ställa i kylen – först då får den yoghurt-konsistens.

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.