Därför har vi gjort slut med det vita sockret – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Därför har vi gjort slut med det vita sockret

Nä men vad säger du, ska vi ta och tjuvkika lite i Linas mejlbox?

Hej Food Pharmacy,

 Jag älskar era böcker, blogg och podd! Ni har verkligen inspirerat mig (en gammal sockerråtta) att se över mina matvanor och inte minst mitt sockerintag. Jag är lite nyfiken på hur ni tacklade omgivningen när ni slutade med socker? Sedan jag införde sockerstopp har jag insett att jag ständigt behöver försvara mitt hälsosamma val att inte äta socker. Rätt märkligt ändå, förut när jag åt alldeles för mycket socker var det ingen som kommenterade vad jag åt men nu när jag avstår från socker är det som att jag måste försvara detta hela tiden inför vänner, familj och kollegor. Snälla hjälp mig – hur ska jag få min omgivning att respektera mitt val utan att behöva försvara mig hela tiden? 

Glada hälsningar från Lisa

Halloj Lisa!

Tack för ditt mejl. Det var så spot on att vi publicerar det här. Saken är nämligen den att vi verkligen känner igen oss själva i det du skriver, inte bara i hur vi varit tvungna att ursäkta oss när vi inte tog bullen som serverades till fikat, men också i att ha åsikter om att de som inte äter godsaker vid fikat är “party poopers”.

Nu tänker vi ju inte att du ska hålla ett brandtal för dina vänner, men vi tror faktiskt att det finns många i dag som inte känner till att vi äter ungefär fyra gånger mer socker än vad Livsmedelsverket rekommenderar. I dag är fetma och diabetes typ 2 våra stora folksjukdomar och felaktig mat bidrar till dessa. Runt 422 miljoner människor runtom i världen beräknas ha diabetes typ 2 och nästan 40 procent av den vuxna befolkningen är överviktiga eller lider av fetma vilket är svindlande siffror med tanken på den ökade risken för andra sjukdomar som hjärt-kärlsjukdom, vissa former av cancer, demens och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). För oss var ovanstående fakta en rätt bra anledning att se över våra matvanor. Som riktiga godisgrisar hade vi fördomen att det fanns en motsättning mellan vad som var gott och vad som var nyttigt. När vi sedan upptäckte att man kunde fika och äta desserter som smakar minst lika gott – men som inte höjer blodsockret lika chockartat som traditionella bakverk och godis – så var det solklart för oss att vi ville göra slut med det vita sockret.

Så antingen testar du att svara det till dina vänner, familj och kollegor. Eller så bjuder du dem på våra oemotståndliga chokladbollar nästa gång ni fikar?

Ha det fint!

/Lina och Mia

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här. Och lyssna på senaste avsnittet av Food Pharmacy-podden här

 

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Hej! Är det en bra idé att köpa er bok om man förutom att äta mer hälsosamt behöver gå ner flera kilo i vikt?
  Tack för en underhållande podd =)

 2. Hej!
  Överallt står det om fördelar med äppelcidervinäger, men hur är det med annan “vanlig” vinäger? Jag försöker googla mig fram svar men som sagt hittar jag mest om äppelcidervinäger.
  Tack för inspirerande blogg & podcast!

 3. I samma anda som detta superbraiga inlägg undrar jag om ni eller någon annan har några träffsäkra argument till de som tycker att man ju kan unna sina barn socker ”nån gång ibland”? Vi kör nolltolerans mot socker hemma med vår fyraåring och vår ettåring. Hemma är det absolut inga problem (vi bakar bla ovan chokladbollar som är BÄST), men när vi är på kalas eller liknande känner jag att jag får sneda blickar för att jag har med eget hembakat, sockerfritt fika till mina barn och folk rynkar på näsan åt att jag bara inte ger mina barn lite vanligt hederligt fikabröd/glass osv när det är fest. ”Lite socker då och då har väl ingen dött av”, har jag tex fått som kommentar. Hit me gärna med stärkande tips. / En som kämpar motströms

 4. Hej!
  Tack för en underbar bok, blogg och lärdomar!
  Vad är det för samband med PCOS?
  Jag har det men trodde inte att det hade samband med mat att göra…

  Vore intressant att veta mer!
  Hälsningar,
  Hanna

  1. Food Pharmacy skriver:

   Detta ska vi skriva om på bloggen snart, återkommer!

 5. Pernilla skriver:

  Hej svårt när sambon inte är lika med på det. Kan se att om vi inte hade en mycket överviktig 9 åring släkting så skulle mina föräldrar ej accepterat att jag har dragit ner på sockret.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.