Ny studie: Växtbaserad kost minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Forskning

Post image

Ny studie: Växtbaserad kost minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Slutet av november, Landvetter flygplats. Vi är på väg hem till Stockholm efter att ha hållit en presentation om tarmfloror för 130 anställda på Volvo.

När vi är ute och föreläser om mat och hälsa får vi väldigt många frågor om alla möjliga sjukdomar. Ofta är det frågor om allt från diabetes och cancer till alzheimer och IBS. Men än så länge har vi inte fått en enda fråga om hjärt- och kärlsjukdom. Ändå är hjärt- och kärlsjukdom den vanligaste dödsorsaken i Sverige i dag. Allt färre människor dör visserligen av det tack vare stora framsteg i forskning och bättre akutvård för hjärtsjuka, men samtidigt visar årets hjärtrapport från Hjärt- och lungfonden att allt fler lever med allvarliga riskfaktorer för just hjärt- och kärlsjukdomar. Och felet uppges vara vår livsstil.

För några år sedan gjorde vi en intervju med överläkaren David Stenholtz. David berättade för oss att det finns många livsstilsrelaterade sjukdomar som man kan eliminera nästan enbart med kosten, däribland hjärt- och kärlsjukdomar. Vi antecknade flitigt men inne i våra huvuden snurrade frågan: kan det verkligen vara så enkelt att maten vi äter kan bidra till att förebygga den vanligaste dödsorsaken i Sverige?

På American Heart Associations årliga kongress presenterades nyligen en studie som visar att för personer som började med en växtbaserad kost minskade risken väsentligt för hjärt- och kärlsjukdom och åderförkalkning på bara fyra veckor. Studien omfattade 31 överviktiga personer med förhöjda blodfetter som sattes på en växtbaserad diet. I början och i slutet av studien mättes ett flertal blodfetter av betydelse för hjärtsjukdom och resultaten visade att samtliga blodfetter (speciellt Lp(a), totala kolesterolet, LDL-C, HDL-C, triglycerider, apolipoprotein B och A-1, LDL-partiklar, small-dense LDL-C, HDL2-C och apolipoprotein A-1) sänktes med mellan 15-30{80ea72b449e293845a8c937f589361186b895e95d0e65b8cc1c53139994e87d3}.

Dags för boarding. Vi slår oss ner på rad 26 och konstaterar att om det nu är så enkelt att vi själva kan förebygga hjärt- och kärlsjukdom genom kosten så borde vi verkligen skriva en krönika om det.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här. Och lyssna på senaste avsnittet av Food Pharmacy-podden här

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.