8 goda ting att grodda – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

8 goda ting att grodda

Fördelen med fröer är att de är små näringsbomber. Nackdelen är att de är snåljåpar. De är helt enkelt inte så pigga på att släppa ifrån sig sina nyttigheter utan behåller dem helst för sig själva i väntan på att bli en stor och maffig planta.

I dagens poddavsnitt pratar vi om att det är tur att vi kan överlista dem genom blötläggning. Då tror nämligen fröet att kusten är klar och gör näringen mer tillgänglig för oss andra.

Alfa Alfa
Överallt vi läser står det att det tar mellan 3-6 dagar att få till groddade Alfa Alfa, men vår erfarenhet är att groddburken är full (alltså på gränsen att sprängas) redan efter två dagar. De här små sötnosarna växer så det knakar och en ynka matsked ger flera deciliter groddar. De smakar väldigt gott (inte alls lika “unket” som de du köper i butiken) och är grymma att blanda ner i en sallad eller blanda ner i en smoothie. Dessutom sägs de motverka gaser – en anledning i sig att älska groddar.

Sesamfrön
Jo då, sesamfröna går också fint att grodda. De som är oskalade funkar extra bra att grodda, och det är för övrigt alltid de vi köper eftersom mycket av nyttigheterna sitter i just skalet. Sesamfrön är rika på mineraler, järn, kalcium och E-vitamin, bland annat.

Bovete
Helt bovete är en utmärkt nybörjargrodd eftersom den, precis som mungbönan, responderar fort. På bara ett dygn får vi som är otåliga se resultat. Groddat bovete går att använda i princip allt: gröt, overnight “oats”, bröd eller smoothie. Eller så rostar du det lätt – supergott att strö över yoghurten eller energibollarna. En sak du dock ska tänka på är att skölja kornen i cirka en halv minut i hett vatten i en sil/durkslag innan de groddas så så du får bort fagopyrinet. Fagopyrin? Jo, det är alltså ett ämne som kan irritera hud och ögon.

Rödbeta
Hade det funnits en skönhetstävling för groddar så hade rödbetsgroddarna med sin knallröda färg vunnit miss universum. Smakar, precis som rödbetan, lite jordigt och passar fint att blanda med vanliga alfa alfagroddar. Groddningen tar cirka 3-6 dagar.

Kikärtor
Vi älskar kikärtor. Dock så har vi läst på flera håll att kikärtsgroddar inte ska ätas råa utan bör förvällas innan du stoppar dem i munnen (samma sak om du får för dig att grodda sojabönor). Förvälla? Jo, du kokar helt enkelt upp lite vatten och så låter du groddarna ligga i vattnet i 5-10 minuter. Voilà – förvällda kikärtsgroddar!

Quinoa
Först lite kul kuriosa: Quinoa är en sydamerikansk ört som, lyssna nu, är släkt med rödbeta och spenat. Ha, det visst du inte? Nåväl, quinoa innehåller mest protein av alla fröer och har ett imponerande näringsvärde med nyttiga fettsyror, fibrer, mineraler och vitaminer. Går snabbt att grodda och finns i tyska flaggans färger: rött, svart och gult (kallas även vit quinoa).

Linser
Alla sorters linser går att grodda så om du vill kan du passa på att blanda flera olika sorter när du groddar. Linser innehåller proteiner, minteraler och fibrer. Se upp bara – linser växer närmare åtta gånger i volym när de groddas.

Mungbönor
Mungbönan hör som sagt, precis som bovetet, till en av de ting här i världen som går snabbast att grodda. På bara 1-2 dagar får du fina groddar som passar bra i allt från sallader till soppor. Groddade mungbönor är rika på vitamin C och E. Slut på meddelande.

Läs även: Börja grodda steg-för-steg

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

SparaSpara

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.