Spelar det någon roll om man upphettar gurkmejan eller inte? – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Spelar det någon roll om man upphettar gurkmejan eller inte?

Efter vilken mixer vi använder, är ovanstående undring en av de vanligaste frågor vi får här på bloggen. På vissa ställen kan man läsa att det underlättar för kroppen att kunna tillgodogöra sig gurkmejans hälsoeffekter om man upphettar den först (gurkmejan, inte kroppen). Samtidigt kan vi inte låta bli att undra vad som händer med näringen när den upphettas … Försvinner inte stora delar av den då?

När vi passar över frågan till näringsterapeuten Maria Berglund Rantén är hon väldigt bestämd med svaret.

– Ja, det spelar mycket stor roll om du upphettar den eller inte. Curcumin, den aktiva och väldigt antiinflammatoriska beståndsdelen i gurkmeja, försvinner under upphettning. Hur mycket beror på hur länge man tillagar den. Förenklat kan man säga så här: upphettas gurkmejan i 10 minuter försvinner ca 25-30% av dess hälsosamma effekter, och tillagas den i 20-30 minuter så tappas ca 85%. Således är det mycket bättre att äta den kall eller, om man vill ha den i mat, tillsätta den precis i slutet av tillagningen. Det är likadant med svartpeppar och alla andra kryddor.

Med detta svar i bakhuvudet fortsätter vi således att dricka våra gurkmejashots kalla. Att kroppen har lite svårt att tillgodogöra sig gurkmejans goda effekter råder vi bot på med lite svartpeppar och fett. Och vår guldmjölk värmer vi bara upp försiktigt till precis ljummen, helt enkelt för att den blir som allra godast så.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

I samarbete med Nordic Clinic

Bli din egna hälsodetektiv och få ordning på din krånglande mage

LÄS MER OCH ANMÄL DIG HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Emma T skriver:

  en liten följdfråga då;
  Upphettas, vad pratar vi om för gradantal då? 10 minuter över vilket gradantal?

 2. Rebecca skriver:

  Hej tjejer!

  Har för mig att stig pratat om att upphettning gynnar nyttighetsgraden i gurkmeja, hur ställer han sig till denna fråga?

  Tack!

 3. Erika Hällström. skriver:

  Jag har inte vågat testa att mixa ner färsk gurkmeja i mixern än (har en likadan som er) pga att den kanske blir helt gul.. brukar ni göra det? Måste man bara acceptera färgen eller hinner det inte sätta sig om man mixar med annat och är snabb att hälla upp?

 4. Tack för svaret – då fortsätter jag att njuta av shoten kall!

 5. Tittat på ”Medicin med Mosley” på Svt där man studerat effekten av gurkmeja. Det visade sig att bästa upptagningsförmågan får man om gurkmeja upphettas, alltså kokas några minuter tillsammans med vatten + svartpeppar och lite fett (tex cocosfett). ”När gurkmejan hettas upp med olja blir den lättare för kroppen att tillgodogöra sig, piperin – ett ämne i svartpeppar, kan dessutom ytterligare bidra till ökat upptag av kurkuminet i gurkmejan. Se programmet!

 6. Hej, jag undrar om mald gurkmeja från vanlig mataffär är ok eller om det är hel eller mald från hälsokostaffär som gäller?
  Mvh Sara

 7. stort tack för en fantastisk bok och blogg som förändrat mitt liv! Undrar hur det ligger till med gurkmeja som kommer mald som krydda? Torkas den i värme? Isf borde väl inte heller det ha så bra antiinflammatorisk effekt som färsk gurkmeja?

 8. Nikole skriver:

  Hej!
  Undrar om ni har några åsikter/input gällande gurkmeja tillskott? Äter för tillfället ett sådant (med svartpeppar tillsatt) och undrar helt enkelt om det fungerar bra att äta i tablettform? Tacksam för svar! Ni är bäst!

 9. Men vänta här nu. ”… alla andra kryddor”? Vi som lagar mycket indiskt och asiatiskt har fått höra i alla tider att kryddor ska tillsättas i princip först, och gärna torrostas i pannan för att släppa ifrån sig smaker och arom. Vad trist att behöva välja mellan smak och näring 🙁 Ps. Tack för grym blogg och härliga böcker!

 10. Läs här för en sammanställning av olika studier. Konlusion att kurkumin minskar men inte de farmakologiska egenskaperna. https://www.turmericforhealth.com/turmeric-queries/does-cooking-destroy-curcumin-and-piperine

 11. Anna Andersson skriver:

  Gurkmeja skall alltid röras uti varm vätska/mat och alltid tillsammans med svartpeppar och fett, gärna olivolja. Så länge gurkmejan är kall tar kroppen inte upp något alls utan kurkuminen stannar i tarmen och resten i levern och sedan kissar vi ut det så effekten är att det inte finns något kurkumin alls kvar i kroppen eller att det är knappt mätbart. Rätt sätt är därför inte att ta en gurkmeja-shot utan att istället röra ut det i lagad mat, gärna wokat tillsammans med svarpeppar och olivolja. Precis som indierna som alltid ätit curry och mått bra av det.

 12. Hej
  Vet ni hur stor upphettning friktionen i en höghastighetsblender ger? Förstör en de goda effekterna genom att köra den (och annat) i mixern?

 13. Sandra Reeves skriver:

  Anna Andersson jeg har kjøpt færsk rot i butikken og vasker og hakker den opp og tilsetter den i all smoothie. Denne drikken tilsetter jeg og cocosa og færska ingefær rot. Samt ønsket frukter og bær. Noen ganger tar jeg litt kokosdryck i og eller kefir. Så da sier du at fordi den er kald at den ikke har noe effekt på kroppen?

 14. Märtha Axman skriver:

  Hur stor dos gurkmeja bör jag inta? Har tagit en tesked varje morgon med svartpeppar på filmjölken. Är det tillräckligt?
  90-åring med svår artros

  1. Food Pharmacy skriver:

   Så bra Märtha! En tesked om dagen är toppen, om du inte tycker att det blir övermäktigt kan du t o m öka det till en matsked i kombination med svartpeppar.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.