Spelar det någon roll om man upphettar gurkmejan eller inte? – Food Pharmacy

Intervju

Post image

Spelar det någon roll om man upphettar gurkmejan eller inte?

Efter vilken mixer vi använder, är ovanstående undring en av de vanligaste frågor vi får här på bloggen. På vissa ställen kan man läsa att det underlättar för kroppen att kunna tillgodogöra sig gurkmejans hälsoeffekter om man upphettar den först (gurkmejan, inte kroppen). Samtidigt kan vi inte låta bli att undra vad som händer med näringen när den upphettas … Försvinner inte stora delar av den då?

När vi passar över frågan till näringsterapeuten Maria Berglund Rantén är hon väldigt bestämd med svaret.

– Ja, det spelar mycket stor roll om du upphettar den eller inte. Curcumin, den aktiva och väldigt antiinflammatoriska beståndsdelen i gurkmeja, försvinner under upphettning. Hur mycket beror på hur länge man tillagar den. Förenklat kan man säga så här: upphettas gurkmejan i 10 minuter försvinner ca 25-30% av dess hälsosamma effekter, och tillagas den i 20-30 minuter så tappas ca 85%. Således är det mycket bättre att äta den kall eller, om man vill ha den i mat, tillsätta den precis i slutet av tillagningen. Det är likadant med svartpeppar och alla andra kryddor.

Med detta svar i bakhuvudet fortsätter vi således att dricka våra gurkmejashots kalla. Att kroppen har lite svårt att tillgodogöra sig gurkmejans goda effekter råder vi bot på med lite svartpeppar och fett. Och vår guldmjölk värmer vi bara upp försiktigt till precis ljummen, helt enkelt för att den blir som allra godast så.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.