
- Hem
- /
- Användbart innehåll
- /
- Tre enkla sätt att boosta din måltid
Tre enkla sätt att boosta din måltid
Ibland vill man bara göra något litet för att höja näringsnivån på maten – utan att behöva laga om allt från grunden. Det fina är att det faktiskt går att “boosta” vilken måltid som helst med några enkla knep. Ja, till och med frysta köttbullar och snabbmakaroner kan få sig en näringsskjuts med rätt tillbehör.
Här är tre av våra favoriter när det kommer till näringsboosters:
🥬 Mjölksyrade grönsaker
Mjölksyrade grönsaker är rena magin för magen! När grönsaker får jäsa med hjälp av de mjölksyrebakterier som naturligt finns på dem bildas en syrlig miljö där de goda bakterierna frodas – och de mindre trevliga sorterna hålls borta. Resultatet? Ett surkål- eller kimchilikt tillbehör proppfullt med levande bakterier som gör magen glad.
Alla gillar inte smaken (vi vet, det är en vattendelare), men vi hör definitivt till Team Tummen Upp. Ett par matskedar direkt från burken räcker långt, men du kan också lägga en näve i smoothien eller toppa din sallad. Och kom ihåg: välj en variant från kyldisken som inte är pastöriserad – annars försvinner de nyttiga bakterierna på vägen.
🌱 Groddat
Tänk att något så litet kan innehålla så mycket näring! När du groddar quinoa, bovete eller mungbönor väcks de till liv och får en extra hög näringstäthet. Groddar är också laddade med goda bakterier och är ett enkelt sätt att piffa upp både sallader, mackor och bowls.
Här har vi skrivit ett helt inlägg om våra favoriter att grodda. Precis som med mjölksyrade grönsaker så kan du köpa färdiga groddar i butiken men har du väl fått kläm på hur oerhört enkelt (och billigt!) det är att grodda själv så kommer du kanske att dra igång en liten odling hemma (här har du en superbra steg-för-steg-guide i hur du gör). En burk, lite vatten, frön eller bönor och några dagars tålamod – sen har du din egen lilla näringsodling hemma i köket.
🌊 Alger
Alger är lite av en doldis i många kök som borde få mer uppmärksamhet. De är otroligt näringstäta, rika på vitaminer, mineraler, protein och till och med Omega-3. Och som om det inte vore nog: de är klimatsmarta också! Alger kräver varken bevattning eller gödsling och kan faktiskt bidra till att minska övergödning i haven genom att suga upp fosfor och kväve. Heja alger!
Prova att strö lite torkad norialg över din sallad, blanda spirulina i smoothien eller testa en misosoppa med wakame. Små steg kan ge stor effekt – både för kroppen och planeten.