Knäckebröd AIP – Food Pharmacy

Cecilia Nilsson, Recept

Post image
fav

Knäckebröd AIP

fav

Att äta enligt autoimmun kost, AIP, innebär att man utesluter t ex nötter, spannmål, potatis och frön under en viss tid. Detta gör man för att läka tarmen, återställa en störd tarmflora och stötta immunförsvaret. På så vis kan man bli av med symtom vid autoimmun sjukdom, allergier och kronisk inflammation. Efter en elimineringstid med AIP kan man äta många av de livsmedel som man uteslutit igen.

Under tiden man äter AIP vill man ju ändå naturligtvis äta både gott och nyttigt. Jag har under årens lopp därför plockat fram över 700 recept där man ersätter de ingredienser man måste utesluta med annat. Mitt knäckebröd på jordmandelmjöl som du hittar här är en riktig storfavorit.

Knapriga knäckebröd som smakar lite som grahamsknäcke. Här använder jag jordmandelmjöl som inte är en nöt utan en liten rotknöl som är näringsrik och passar bra när man äter autoimmun kost.  Även kassavamjöl är ett mjöl som är av en rot och den fungerar också som ersättning till spannmålsmjöl.

Print

Knäckebröd AIP

  • Av : Cecilia Nisbet Nilsson
  • Portioner : 1 1x
Scale

Ingredienser

1 dl jordmandelmjöl

2 dl kassavamjöl

3 msk olivolja

1 dl hett vatten

1 tsk havssalt

1 tsk örter provencale

Instruktioner

Sätt ugnen på 150°.

Blanda de olika mjölsorterna i en bunke med salt, kryddor och olivolja.

Tillsätt det heta vattnet, lite i taget och knåda blanda ihop till en kladdig deg. Låt vila 10 min.

Knåda ihop degen, den ska vara formbar men inte för torr, då smular den. Eventuellt behöver du tillsätta vatten eller mer kassavamjöl, beroende på konsistens.

Platta ut på bakplåtspapper till en rund kaka. Kavla med en kruskavel för klassiskt knäckebröd. Om du inte har en kruskavel så nagga brödet med en gaffel, alternativt tryck mönster med baksidan av en gaffel. Knäcket ska vara tjockt som ett vanligt knäcke.

Grädda i ugnen i ca 45 minuter. Det är klart när det fått fin färg och är hårt. Låt svalna på ett galler. Bryt det i ”portionsknäcke”.

Läs mer om AIP här: https://www.swedishpaleo.se/kom-igang-aip/

Receptet är hämtat från: www.swedishpaleo.se

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

Kommentarer

  1. Susanne skriver:

    Så lättbakat och så gott. Testar lite olika kryddblandningar, rosmarin och vitlökspulver i degen och flingsalt på det utkavlade brödet är favoriten just nu. Vårt favoritbröd.

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.