Är dina sociala relationer bra för din hälsa? – Food Pharmacy

Helena Önneby

Post image

Är dina sociala relationer bra för din hälsa?

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är FP_stamps_HelenaOnneby_sv.png

Jag har tidigare skrivit om hur viktiga sociala relationer är, bland annat här och här. Men många upplever att de antingen saknar nära vänner eller inte alltid mår så bra av dem de har.  

Det här handlar inte nödvändigtvis om att göra slut med gamla vänner som du kanske inte längre har lika mycket gemensamt med utan snarare om att se över dina relationer och känna in om du har den sociala support som du behöver omkring dig i ditt liv, och vid behov, fylla på.

Goda vänner finns där för dig när du behöver dem. De stöttar och peppar dig när livet känns tufft och de är där för att fira dina framgångar tillsammans med dig. Men framför allt, de får dig att känna dig sedd, hörd och bekräftad (och ibland utmanad) och som att du faktiskt är riktigt bra, precis som du är.

Man brukar ju säga att vi inte väljer vår familj och därmed får hålla till godo med dem vi fått. Men oavsett om du trivs i din ursprungsfamilj eller inte så kan du ju faktiskt välja din egen familj i vuxen ålder. Och då menar jag inte bara genom att välja livspartner utan även våra vänner kan vara en del av vår valda familj. Vi kan själva välja vilka vi vill semestra med, dela våra liv med och vi kan hitta nya familjemedlemmar, så länge vi lever.

Men många upplever att det är svårt att hitta och skapa nära relationer med nya vänner i vuxen ålder. Att alla redan har sin bekantskapskrets satt och att det kan vara svårt att komma in i nya kretsar och bli nära på riktigt. Jag vill slå hål på den myten. För det du tror att du kan, det kan du.

Hälften av mina egna vänner som jag umgås mest med idag har jag inte känt mer än 3 år. Och jag var faktiskt vuxen även för 3 år sedan, i alla fall rent fysiskt. Ju mer sann jag blir mot mig själv och mot omvärlden om vem jag är, desto lättare har jag känt att det är att hitta nya vänner. För när jag är jag, så som jag är, och vågar ta första steget och öppna upp, så upplever jag att så många är villiga att möta mig halvvägs. Och oavsett om dessa nya relationer varar livet ut eller inte, så vet jag att de människor jag väljer att omge mig med idag, är bra för mig, och därmed bra för min hälsa.

Jag tror att det första, och viktigaste steget, mot att hitta nya vänner, är att du lär känna dig själv. Att du vågar umgås med dig själv och ta reda på vem du verkligen är, vad du gillar och vad du behöver. Och sen handlar det om att söka sig till sammanhang där du får de behoven tillfredsställda. Och det fina är, där du mår bra och trivs, där möter du andra som också mår bra och trivs där, och med stor sannolikhet kommer du att ha ett stort utbyte av just dessa personer.

Oavsett om det är på yogaklassen, i bokklubben, i keramikverkstan, i systercirkeln eller på gymmet så finns oändliga möjligheter till kontakt med andra människor.

Och för att inte göra det till en alltför stor grej, med allt för stora krav på att varje ny människa du gillar ska bli din bästa vän, så brukar jag påminna mig om detta mantra: For a reason, for a season.

Människor kommer och går i våra liv. Vissa stannar en livstid, medan vi delar väg med andra en kortare bit på vägen. Det har ingenting med kvaliteten på interaktionen att göra. En person du möter på ett tåg kan vara lika livsavgörande som en person som finns i ditt liv hela livet. Men när det kommer till de stora hälsovinsterna så ligger de i den trygghet du får uppleva när du utvecklar en djupare relation med någon, där du kan känna dig trygg och hållen.

Just nu kanske det är svårare än vanligt att hitta nya vänner i fysiska space men så mycket härliga grejer händer online, vilket ju öppnar upp för hela världen. Och kanske är steget ännu kortare att bjuda in en person du blir nyfiken på på onlinefika än att ses på stan. Och, absolut, det kan vara sårbart bli avvisad, även av en vän. Men det är bara en jobbig känsla, du kan känna på den och låta den få passera och så reser du dig igen. Och det säger ingenting om ditt värde som människa. Du har bara fått lite information om att den andra personen har andra preferenser eller egna blockeringar som gör att de inte vågar släppa in människor på djupet.

Det är meningen att du ska känna dig stärkt och påfylld när du träffar dina vänner, inte dränerad och nedstämd. Så gör en inventering av dina relationer och våga investera lite tid och energi i att utveckla relationer som du mår bra av. Och kom ihåg, du får tillbaka det du ger ut så var generös med din kärlek och allt det som är unikt för dig!  

Vilka är dina bästa tips för att hitta nya vänner i vuxen ålder?

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.