Nya metoder mot åldrandet – Food Pharmacy

Dag Kättström

Post image

Nya metoder mot åldrandet

Att äta bra och leva balanserat är grunden till ett hälsosamt och långt liv, men nu öppnar sig nya vägar mot fler friska år. Forskningen om åldrandeprocesser börjar ta fart och det kan innebära nya medicinska behandlingar och hälsorutiner som skyddar mot tidens tand. Det här är en spännande utveckling som jag ska spegla i några inlägg framöver. 

Att äta enligt Food Pharmacy’s 20 budord är en utmärkt grund att stå på och råden ligger i linje med vad forskarna vet om hur ätandet påverkar åldrandet. Att utsätta kroppen för kontrollerad stress genomfasta och motion är också ett vetenskapligt visat sätt att dämpa åldrandeprocesserna. Forskning på områden i världen där medellivslängden är högre än normalt visar även att stark social gemenskap och en känsla av att ha en meningsfull roll att spela för andra påverkar livslängden.

Men många forskare tror att vi med medicinska interventioner kan påverka de kroppsliga processer som leder till åldrande. Genom att bota sjukdomar har vi redan pressat upp medellivslängden långt över de 35-40 år som människan historiskt har fått – nu handlar det om att förhindra att sjukdom överhuvudtaget uppstår. Och då går det inte att komma runt att åldrandet är den stora riskfaktorn. Stelnade vävnader, sinande stamceller, förtvinade muskler och cellulärt slagg är några av de åldrandeprocesser som till slut leder till sjukdomar och död.

Forskningen blir allt mer intensiv kring sätt att påverka detta. Runt hörnet väntar därför metoder som har potential att hålla själva åldrandet stången. Piller som upprätthåller kroppsliga funktioner, behandlingar som rensar ut felfungerande celler, interventioner på DNA-nivå som återskapar vävnad. Det handlar i första hand inte om att förlänga liv utan att förhindra att sjukdomar bryter ut. Kommer du att tacka nej om du blir erbjuden möjligheten att hålla de sjukdomar som smyger sig på med åren stången? 

Evigt liv är antagligen en ouppnåelig (mar)dröm, men att se åldrandet som något naturligt och ödesbestämt är inte heller självklart. Livet är en mycket kraftfull process. Det som lever vill fortsätta leva och dessutom sprida nytt liv. Om det gick att bromsa åldrandet finns det skäl att tro att många skulle använda sig av den möjligheten.

I kommande inlägg återkommer jag till de här metoderna. Och låt oss direkt konstatera att de här frågorna kan bli väldigt brännande. Vad händer med vårt samhälle om allt fler blir allt äldre? Vad händer med dig? Det finns all anledning att tro att den här utvecklingen kan bli ganska så omvälvande.

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Snart dags igen!

Missa inte vår populära Fastehärmande 5-Dagars Kur

LÄS MER HÄR

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.