Behandling av akne – 14 do's och don'ts – Food Pharmacy

Maria Berglund Rantén

Post image

Behandling av akne – 14 do’s och don’ts

Jag genuint älskar julen. Att ge bort en julklapp som jag vet kommer uppskattas känns tillfredställande. Sen tycker jag att det är ytterst mysigt med julgranen och allt julpynt. Vi har små tomtar överallt från vår tid i London. Vi gick alltid till Svenska kyrkans julmarknad och det blev en tradition att köpa en ny tomte varje år. Sen är mörkret något jag också omfamnar då jag tycker det är sååå fint med alla ljus som glittrar i fönster och trädgårdar.

Och sist men inte minst, den goda maten och alla härliga dofter från mat, kryddor, smält choklad och andra godsaker som sprider sig i rummen är ljuvligt för våra sinnen. Jag fullkomligt spinner vid juletid. Men som i de flesta situationer så finns det en baksida…

… och från ett hälsoperspektiv så är det en utmanande tid. Alla dessa frestelser gör det svårt att förbli hälsosam. Det är köpegodis, choklad, kolor, knäck och massa annat hemmalagat godis, pepparkakor, lussebullar, julmust, läsk, glögg, vin, champagne, äggtoddy, torkad frukt och ännu mer choklad. De flesta av våra klienter spårar ur och symptom förvärras runt jul/nyårshelgen. Här är en lista på vanliga symptom som jag kommer ihåg på rak arm som mina klienter behöver hjälp med:

Svampinfektioner i underlivet och på andra ställen på huden, dåliga magar med förstoppning, diarré, gaser och svullnad, ömmande muskler och smärtsamma leder, viktuppgång, trötthet, autoimmuna skov (listan för lång för att nämna alla), PMS, kliande torra skalper, eksem och akne. 

Man kan inte bara skylla på sockret för socker i sig i mindre mängder behöver inte vara ett problem. Det är nog kombinationen ’’för-mycket-socker-gluten-kasein-alkohol-under-hela-december-månad’’ som är ett problem. Jag vill inte göra detta till ett allmänt hälsoinlägg utan siktar hellre in mig på en sak – akne. 

Akne är enligt mig ett tillfredställande symptom för det brukar vara ganska lätt att behandla. Jag ska inte bli för kaxig och överlova (för att sedan underleverera) men hittills så tror jag mig minnas att jag lyckats behandla precis alla som sökt hjälp för detta. Hemligheten för att lyckas är att se holistiskt på problemet och angripa det från flera håll. Att bara ta bort gluten, mejeri och/eller socker kanske ger en viss förbättring men alla blir inte bra. Eller att bara optimera sina näringsvärden, äta fet fisk och dricka filtrerat vatten kanske heller inte funkar klockrent. Däremot om man kombinerar detta med andra faktorer genom att identifiera och prioritera triggers och underliggande obalanser kan man uppnå succé. 

Jag vill dela med mig av några tips och råd för att få en lysande, spänstig och klar hy. Livsstils- och miljöfaktorer som ett för stort kaloriintag, inflammatorisk kost, stress, miljöföroreningar, inflammation, hormonella förändringar och diverse tarmproblematik spelar stor roll hur din hy ser ut. Detta är dock bra nyheter eftersom vi kan modifiera dessa faktorer och få kontroll på hur mycket oxidativ stress och inflammation som skapas i kroppen. 

What to do: 

 • Drick tillräckligt med vätska i form av rent vatten (gärna filtrerat) och örtteer (speciellt maskros, ingefära och grönt te). Sikta på 1,5 liter dagligen, vid träning definitivt mer. Tips: en del personer känner inte törst förrän på kvällen och dricker massvis timmarna innan de ska lägga sig och springer på toaletten 2-3 gånger per natt. Drick gärna majoriteten av vätskeintaget innan klockan 19. 
 • Ät mat som är näringsrik i vitamin C, E, selen och omega 3. Detta finns bland annat i färgglada grönsaker/frukt/bär som broccoli, lila kål, svartkål, grönkål, brysselkål, morötter, tomater, paprika, vattenkrasse, all typ av lök och vitlök, pumpa, squash, avokado, sötpotatis, rödbetor, gulbetor, alla bär, nötter, fröer och fisk. 
 • Ät en balanserad kost… Detta är något jag ofta tyvärr himlar med ögonen åt för vad är en balanserad kost? Enligt mig är en kost balanserad om den skapar balans i kroppen. Kosten bör då vara antiinflammatorisk och blodsockerstöttande och bestå till stor del av ovanjord-grönsaker, lök, rotfrukter, glutenfria gryn, tillräckligt med kvalitetsprotein (och de flesta äter för lite) och hälsosamma fetter som fisk, råa nötter och fröer, avokado, avokadoolja, olivolja, ghee och kokosolja. 
 • Undvik att jojobanta då detta är hudförödande och leder till saggig, rynkig hy med stretchmärken. Över tid kommer en näringsfattig kost reflekteras i huden. 
 • Balansera blodsockret med balanserade måltider och näringstät mat som protein, fetter, grönsaker, bär och lite frukt. 
 • Fiber är något som jag ofta tjatar om. Tidigare idag hade jag en klient som sa att hans liv är helt förändrat sedan jag bland annat rekommenderat att ta 1-2 msk psylliumfiber varje morgon i ett stort glas vatten. Fiber har en anti-inflammatorisk effekt i kroppen och dessutom har ett par studier visat hur fiber kan sänka inflammationsmarkörerna CRP, hs-CRP, IL-6 och TNF-alpha. Vi brukar rekommendera psylliumfiber då det finns lättillgängligt i butiker, billigt och lätt att ta, men det finns såklart fiber i alla grönsaker, frukt, bär glutenfria gryn (och alla icke gf gryn), rotfrukter, chiafrön, linfrön, pektin, nötter, frön mm. 
 • Ät rätt fett. Fett i avokado, fisk, råa nötter & fröer, extra virgin olivolja, avokadoolja, ghee och kokosolja hjälper att hålla huden mjuk och spänstig. Många av dessa födoämnen innehåller vitamin E vilket är en viktig antioxidant och vitamin som skyddar huden mot friaradikalskador. 

What not to do: 

 • Undvik sockrig och processad mat. Forskning visar att processad och sockrig mat bidrar till hudproblem som akne. I västvärlden överkonsumerar vi processade kolhydrater i form av bröd, bullar, kakor, bakverk, ris, gryn, pasta, flingor och socker i alla dess flytande, fasta och gömda former. 
 • Försök skippa komjölken. Kanske är osötade mejeriprodukter ok men bara om man tåler kasein/mejeriprotein. Tyvärr kan det uppstå korsreaktioner mellan gluten och kasein vilket lurar immunförsvaret att reagera på båda som om det vore samma trigger. Ungefär hälften av dem som inte tåler gluten tåler heller inte kasein och vice versa. Forskning visar också att komjölk leder till ökad akneprevalens och svårighetsgrad. Efter vår tillbakaflytt från London för snart 8 år sedan (bodde där i 18 år) märkte jag hur helig mjölken var i Sverige. Folk kunde bli riktigt arga på mig när jag föreslog att man skulle bli mejerifri. Detta tycker jag nu har ändrats i takt med att det finns betydligt bättre mejerifria dryckesval. Har du akne varför inte testa att ta bort mejeri (tillsammans med gluten) under 3 månader och se ifall det hjälper? 
 • Vanliga triggande livsmedelsproteiner som soja, vete, gluten och mejeri kan orsaka akne. Dessa skapar inflammationer i tarmen hos dem som har överkänslighet eller celiaki och huden och tarmen är nära sammankopplande (se längre ner). Det kanske kännas som att man är fast i en djungel när man ska navigera bland allt man inte bör äta så vill du ha råd kontakta oss för hjälp. 

Livsstilens do’s and don’ts

 • Kronisk stress gör en inte snygg… Det leder till högt kortisol, inflammation, oxidativ stress och dränerar en på viktiga ’’hudnäringsämnen’’ som zink, magnesium och selen. Dessutom brukar man göra dåliga matval som stressad och hinner heller inte handla eller laga nyttig mat. Gör det som krävs för att få tillbaka balansen i ditt liv. 
 • Sömnbrist bidrar också till inflammation, akne och förvärrar hudproblem. De flesta behöver runt 7,5-8 timmar oavbruten sömn var natt. 
 • Lider du av tarmbroblem? Fixa detta då tarm-hud-axeln är en riktig förbindelse. Ny forskning visar hur mikrober/mikroorganismer i tarmen och huden är länkade i ett intrikat samspel. Vårt mikrobiom i tarmen styr många andra mikrobiom, som den på huden, och påverkar vårt immunförsvar och inflammationer. Lider du av dysbios? Läs tidigare inlägg här då detta kan bidra till hudproblem som eksem, psoriasis, akne, mjäll och tom hudcancer. Just denna punkt är relativt komplex, men ack så viktig, och skulle innebära att denna text blir minst fem gånger så lång. Jag uppmuntrar er dock att läsa de andra inläggen eller hör av er för att boka in en konsultation. 
 • Välj gärna naturliga och parfymfria produkter. Själv använder jag mig av en helt ekologisk ansiktskräm under dagen och en propolisgel och ren arganolja för natten (jag är något över 45+… så behöver det). Att leva så rent och giftfritt det går är såklart bäst. Det finns en tydlig koppling mellan luftföroreningar och akne. Studier visar att personer som bor i områden med mycket luftföroreningar lider mer av akne. 

Så för att knyta ihop säcken hohoho vill jag avrunda med att säga – njut av julen men med måtta! Försök att inte spåra ur. Går det att hålla sig i skinnet så man inte mår sämre i januari? Alltid ett kasst sätt att börja nya året…men det krävs motivation och stor karaktär för frestelserna är många. 

Alla Nordic Wellth näringsterapeuter jobbar efter samma modell. Vi har utvecklat välarbetade riktlinjer för att alla konsultationer ska hålla samma höga standard, oavsett vilken terapeut du går till. Förutom gedigna utbildningar från England blir alla terapeuter coachade av mig för att vårt tänk i konsultationsprocessen ska vara homogent. Det här sättet att arbeta på har varit väldigt framgångsrik för våra klienter. 

Hos oss är du i goda händer oavsett var i landet du bor.

Lycka till! 

Maria

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.