Spelar mikroberna roll för vårt kärleksliv? – Food Pharmacy

Ina Schuppe Koistinen

Post image

Spelar mikroberna roll för vårt kärleksliv?

Hur vårt mikrobiom utvecklas och vilken roll mikroberna i tarmen och vaginan spelar för vår hälsa, framför allt under graviditet, är mitt återkommande tema här på foodpharmacy.se. Vill du läsa några av mina tidigare inlägg på ämnet klickar du här, här, här eller här.  

Min dotter gifte sig under sommaren och i samband med det började jag fundera på en mycket intressant fråga. Kan det vara så att mikroberna också påverkar vilka människor vi attraheras av och vilka sexpartner vi väljer? Och jag som hade lovat att inte hålla tal med pinsamma historier från hennes uppväxt. 

Kan vi dofta oss fram till en lämplig partner? 

Bakterierna på vår hud bidrar till vår kroppslukt som är en viktig del i hur vi väljer en partner. De omvandlar till exempel oljan vi har på huden till en alldeles unik blandning av fettsyror och andra ämnen som ger oss en karakteristisk doft, en egen signatur. Tänk lockämnen som bakterierna tillverkar som har som mål att få tillgång till ytterligare en människokropp att kolonisera. Sex kan ju vara ganska svettigt och kladdigt, nästintill perfekta förhållanden för bakterieöverföring.

Utöver detta spelar vårt immunsystem en viktig roll i hur vi uppfattar doften av andra människor. Våra immunsvarsgener blir ännu en personlig doftsignatur som har tränats av bakterier från tidig ålder. Det finns studier som visar att vi omedvetet väljer en partner med immunsvarsgener som är olika våra egna. 

Bakterier kommunicerar med varandra genom olika signalsubstanser, en del av de är samma hormoner som cellerna i oss människor producerar, tex oxytocin och serotonin. De bidrar till vårt kärleksliv genom att reglera våra sinnesstämningar och behövs för vårt välbefinnande och känslan av närhet. 

I en kontrollerad studie med 21 par som kysstes intensivt visade en forskargrupp från Amsterdam att ca 8 millioner bakterier utbyttes per sekund. En i varje par fick dricka en probiotisk yoghurt innan de kysstes och så mätte forskarna just de probiotiska bakterierna i saliven hos partnern.  Dessutom visade studien att par som kysser varandra ofta har en bakterieflora i munnen som är mera lik varandras än den som finns i munnen på andra människor.

Hur ska vi hantera mikrobernas inkräktande i vårt kärleksliv? 

För det första, försök inte att dölja din egen doftsignatur genom att använda för mycket parfym eller rakvatten. Sen kanske du inte ska använda stora mängder tvål eller duscha för ofta (det sparar på miljön dessutom). Framför allt, se till att vårda din bakterieflora på och i kroppen genom varierad kost som innehåller mycket fibrer, en livsstil med regelbunden fysisk aktivitet och vistelse i naturen. Det hjälper dig att bevara en strålande hud och en oemotståndlig doft av hälsa och attraktion.  Istället för dating-appar behöver du bara ge ut dig i folkvimlet och lita på din näsa!

Det är väldigt lite vi vet idag om vilken roll bakteriefloran spelar för kvinnors hälsa och möjlighet till att föda friska barn. Men vi på Centrum för Translationell Mikrobiomforskning har startat flera studier för att ta reda på det. SweMaMi-studien har nu fått in prover från 1000 mammor och barn, 1000 gravida är redan med och ska skicka fler prover till oss men 500 saknas fortfarande. Om du är gravid, kan du tänka dig stödja vår forskning genom att delta? 

Akvarell: Ina Schuppe Koistinen

Detta är ett gästinlägg. Eventuella åsikter som uttrycks är skribentens egna. 

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.