Så här grillar en näringsjägare

Många, vi inkluderat, älskar att grilla på sommaren. Det går fort, doftar sommar och blir gott. Men är det verkligen Food Pharmacy-style att grilla? Brukar inte vi förespråka lite snällare tillagning?

Det stämmer att grilla inte alltid det hälsosammaste tillagningsalternativet, men med några enkla knep blir grilltallriken betydligt mer hälsosam. Grundregeln är att inte grilla inte för hårt, dissa allt som är bränt, välja hemmagjord marinad framför färdig och våga välja andra saker än flinkastek och hamburgare – vi tänker fisk eller varför inte grönsaker?

Några FP-tips för grillkvällen

  • Försök att inte grilla maten för hårt. Undvik att äta maten om den är bränd.
  • Prova gärna att lägga fisk och grönsaker i foliepaket. Vi brukar varva skivad potatis (koka den halva tiden, låt svalna och skiva den sedan) med strimlad purjolök och tunna morotsstavar. Lägg på valfri fiskfilé och toppa med citron, smör/olja och färskriven pepparrot. Mums!
  • Välj gärna fisk oftare och rött kött mer sällan. En hel fisk i folie är superenkelt att göra på grillen.
  • Lök blir fantastiskt gott att lägga på grillen. Vår favorit är vitlök! Grillad vitlök blir mycket snällare i smaken (din eventuella partner hälsar att du gärna får öppna ett fönster ikväll innan ni går och lägger er). Hur du gör hittar du här (inlägget handlar om hur man ugnsrostar vitlök men samma princip gäller alltså för grillen).
  • Glöm inte att grönsaker också funkar fint att grilla. Om du har en kolgrill – köp en form speciellt för att grilla grönsaker så slipper du riskera att tappa ner dem i kolen. Våra favoriter just nu att lägga på grillen är, förutom lök då, spetskål och fänkål.
  • Satsa på att göra egen marinad framför att köpa färdig i butiken. Receptet till FP:s barbequesås hittar du här.
  • Passa på att ställa världens största sallad till bordet. Ok kanske inte världens största, men du förstår vad vi menar. Den här (broccoli tabbouleh med rostade solrosfrön) går till exempel inte av för hackor.

Lycka till med grillningen!

Kram,

Lina & Mia