5 tips pĂ„ hur du minskar matsvinnet – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

5 tips pÄ hur du minskar matsvinnet

Hör upp gott folk! Det har kommit till vÄr kÀnnedom att vi varje Är slÀnger 19 kilo Àtbar mat i soporna och att skrÀmmande 26 kilo mat och dryck sköljs bort i slasken per person. Vi tÀnker att vi alla kan bÀttre Àn sÄ, sÄ hÀr kommer fem bra tips pÄ hur du ska göra för att slippa slÀnga dina kilon i sopptunnan och slasken.

Kaffe
Hur mÄnga gÄnger har man inte hÀllt ut kallt kaffe i vasken? Enligt NaturvÄrdsverket och Löfbergs berÀkningar hÀller vi ut en kopp kaffe varje dag = 300 miljoner liter kaffe om Äret (!). FÄr vi föreslÄ att du hÀller skvÀtten i en omgÄng av vÀrldens godaste chokladbollar eller fryser in den som iskuber till sommarens godaste iskaffe i stÀllet (lova oss att du klickar pÄ iskaffe-lÀnken för det Àr verkligen ett toppenrecept).

Blast, skal och kÀrnhus
MĂ„nga av oss har för (o)vana att slĂ€nga blasten pĂ„ morötterna, rödbetorna och blomkĂ„len 
 för att inte tala om stjĂ€lken pĂ„ broccolin. Vilket Ă€r lite dumt med tanke pĂ„ att mycket av nĂ€ringen sitter just hĂ€r. SlĂ€ng ner den i mixern och gör en god smoothie med avokado, ingefĂ€ra, citron och Ă€pple eller pesto med vitlök, olivolja, nötter, salt och peppar i stĂ€llet. Detsamma gĂ€ller förresten Ă€ven för skal och kĂ€rnhus – nĂ€r vi gör en smoothie slĂ€nger vi alltid i hela frukten. Kanske inte nĂ€r det kommer till vattenmelon och banan, nĂ„gon mĂ„tta fĂ„r det vara.

Frukt
Hemma hos oss hinner bananerna aldrig bli bruna eftersom vi skÀr vi upp dem i bitar och fryser in dem sÄ fort vi kommit hem frÄn affÀren. Skulle de trots allt hinna bli lite bruna sÄ gör de sig bra i en smoothie eller glass och trötta Àpplen kan du kÀrna ur, skiva upp, blanda med 1 tsk kanel och lÀgga i ugnen pÄ strax under 100 grader. Resultatet: torkade Àppelskivor till fredagsmyset.

Vin
Okej, hÀr kommer Ärhundradets bÀsta recept: frys in vinslattarna som iskuber. Ta sedan fram dem nÀr det Àr dags att ta sig an recept med en skvÀtt (lÀs: iskub) vin i, vi tÀnker mustig gryta eller soppa.

Örter
Örter Ă€r typiskt en sĂ„dan dĂ€r sak som man köper till en speciell matrĂ€tt och som sedan stĂ„r framme och ser hĂ€rliga ut tills man plötsligt en dag glömmer att vattna dem. Vill pĂ„minna Ă€ven hĂ€r om att frysa in dem i stĂ€llet och ta fram vid behov! Det finns en fördom om fryst mat som vi vill sticka hĂ„l pĂ„ en gĂ„ng för alla – att frysa in i tid Ă€r ofta mycket bĂ€ttre Ă€n att lĂ„ta nĂ„got ligga lĂ€nge i kylen tills det tappar i nĂ€ring och frĂ€schör.

Följ oss gÀrna pÄ Facebook och Instagram, och handla vÄr första bok hÀr och nya kokboken hÀr.

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.