Chokladbollar, åldrande och diabetes typ 2 – Svepet – Food Pharmacy

Food Pharmacy, Svepet

Post image

Chokladbollar, åldrande och diabetes typ 2 – Svepet

Och så var det torsdag igen, och när vi sveper över veckan så hittar vi både chokladbollar med fibrer, åldrandeforskning och en väldigt intressant intervju om diabetes typ 2.

Här är veckans viktigaste nyheter på FP!

Biologisk mångfald, viktigt för kroppen och naturen

Den här veckan har vi skrivit om biologisk mångfald på FP. Från sekunden vi föds sköljs en myriad av mikrober över oss och de hjälper och påverkar oss genom hela livet. Den här artikeln handlar om varför det är bra med en rik tarmflora (bland annat så bryter mikroberna ner fibrer, reglerar immunförsvaret och producerar serotonin och dopamin) samt lär oss hur vi får en (genom att bl a få i oss ett varierat intag av frukt och grönt, mycket fermenterat, dra ner på socker och äta en så ren kost som det bara går).

Mixa med 20% rabatt

Nu blir det lite reklam här, men du har väl inte missat att vi har kampanj på vår blender och våra mixerstavar i vår shop just nu? Har du funderat på att investera i en höghastighetsmixer eller uppgradera din mixerstav så är det här ett gyllene tillfälle. Detta är våra absoluta favoritköksprylar – utan någon som helst konkurrens! Ange koden “Bosch20” så är rabatten din. Du hittar vår favoritblender här och våra älskade mixerstavar här och här.

Chokladbollar med fibrer

Stoppa pressarna – vi har uppdaterat ett av våra mest uppskattade recept genom tiderna: våra chokladbollar. Genom att ha i 1-2 matskedar av vår fiberbladning (reklamlänk här) så förvandlar du chokladbollarna till små fiberbollar, utan att det märks på smaken!

Alltså förlåt, insåg just att det blev reklam igen. Det är verkligen inte vår avsikt att försöka sälja på dig massa saker, men eftersom detta är produkter som vi använder flera gånger om dagen (både vår blender och våra kosttillskott) så tänker vi att du blir glad när vi tipsar om sådant vi gillar? Så klart alltid en fin balansgång detta…

Forskarnas svar på åldrandets gåta

Dag Kättström har skrivit en ny artikel om sk åldrandeforskning. Länge har majoriteten i forskarsamfundet varit skeptiska mot den här typen av forskning och istället har vetenskapliga lösningar på olika sjukdomstillstånd stått i fokus, men nu läggs av olika skäl allt mer resurser på åldrandeforskningen. En anledning kan vara att det börjar komma resultat. Det kan också vara så att allt fler inser att forskning om åldrande är ett sätt att lära sig mota sjukdomar i grind istället för att hitta sätt att bota dem? Läs artikeln här.

Internationella mansdagen

Och vet ni vad det är för dag idag? Nej det vet ni nog inte. Men det vet vi! Trumvirvel… Internationella mansdagen! Och hur firar vi den? Jo, genom att skicka Sebastian (aka faktarutan) till överläkare Stefan Arver, som har en särskild inriktning på mannens hormonsystem. Stefan finns bland annat på 2heal, som jobbar för sjuka som vill bli friska och friska som inte vill bli sjuka! Vi snackar preventiv vård helt enkelt, som vi ju älskar. Hos Stefan kommer Sebastian få utvärdera sin hormonella hälsa! Mer om det här på bloggen och i vår podd så småningom.

Men, varför är du så irriterad?

De flesta av oss känner igen känslan. Irritationen. Ilskan. Frustrationen. Men vad många inte vet är att irritationen och ilskan är ett alarm för rädsla – varje gång vi är arga så är vi faktiskt egentligen rädda. Och det är först när vi lagt det pusslet som vi kan ta hand om vår ilska på ett helt och sunt sätt. Läs Aprils senaste artikel här om hur vi kan hantera och kanalisera ilska på ett sunt och hållbart sätt. Och läs mer om hennes helt fantastiska EQ Program (nu öppet för anmälningar) här.

Diabetes typ 2 är vår tids stora folksjukdom

I lördags var det Världsdiabetesdagen så förra veckan ägnade vi rätt mycket tid åt att uppmärksamma vår tids stora folksjukdom, diabetes typ 2, här på FP. Visste du att cirka 500 000 svenskar har diabetes, varav typ 2-diabetes utgör 90%? Och att var tionde svensk uppskattas ha prediabetes, ett förstadium till diabetes?

På temat diabetes typ 2 passade vi på att intervjua en av våra favoritexperter i ämnet: Annie Pettersson, molekylärbiolog och forskare. Bland annat berättar Annie att hon tänker att typ 2-diabetes på flera sätt kan ses som en onödig sjukdom. Onödig på så sätt att den har onödigt tragiska effekter på individ- och samhällsnivå, men sällan är oundviklig eller omöjlig att bli av med. Typ 2-diabetes anses främst orsakas av vår moderna livsstil och miljö även om det finns en viss genetisk känslighet. I de fall sjukdomen “går i släkten” handlar det ofta om att man har ärvt kost- och livsstilsvanor och utsatts för samma miljöfaktorer, snarare än genetiska orsaker. Och det här är ju goda nyheter för alla drabbade; genetiken rår vi inte på, men livsstils-, kost- och miljöfaktorer kan vi kontrollera! Läs hela intervjun här.

Deltagare till diabetesprogram sökes

Och på tal om diabetes typ 2 – nu söker Nordic Clinic deltagare till sitt diabetesprogram! Har du fått diagnos typ 2-diabetes så är du välkommen att anmäla dig (hur länge du har haft diagnosen spelar ingen roll).  Har du frågor om studien eller vill anmäla ditt intresse för att delta, kontakta Marie Dahlberg på mdahlberg@nordicgroup.eu. Vill du genomföra diabetesprogrammet Osötat blod utanför studien, skicka ett mejl till info@nordicclinic.se.

Vinterodling i FP köksträdgård

Som de utomhuskatter vi ändå är så fortsätter vi att hålla till och pyssla om vår köksträdgård, trots att naturen i övrigt inte gör så mycket väsen av sig och mörkret börjar falla redan vid halv fyra-rycket. Avrundar därför veckans svep men två smått magisk bilder från en tidig morgon i vår köksträdgård. Följ köksträdgården här om du inte redan gör det.

Och ha en fortsatt riktigt fin vecka!

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.