Lista för en hållbar framtid: 5 goda saker du kan äta istället för kött – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Lista för en hållbar framtid: 5 goda saker du kan äta istället för kött

Den här texten publicerades först i SvD Perfect Guide.

Visste du att den största utmaningen för miljön inte är de fossila bränslena, utan maten vi äter? I Norge och Sverige är till exempel bara det kött vi äter en större belastning för miljön än bilkörning. Forskare menar därför att det är hög tid att koppla samman våra matvanor med klimatmålen, och det enskilt mest effektiva sättet att minska vårt miljöavtryck är att utesluta kött och mejeriprodukter. Oavsett vad vi tycker om saken är det klart som korvspad: vi måste äta mindre kött.

Om du vill rivstarta eller mjukstarta ditt nya och mer vegetariska liv är naturligtvis upp till dig, men resan startar nu på en gång. No time like the present, eller hur? För att göra det köttfria livet lite enklare hjälper vi till med en lista på fem goda saker du kan äta med gott samvete.

Kikärtor
En klar familjefavorit! Rosta som snacks, blanda ner i en sallad eller mixa till en krämig hummus. Kikärtor är också en utmärkt bas för köttbullar och biffar av olika slag (eller ja, vegetariska look-a-likes utan kött). Smaksätt med dina favoritkryddor och frys in till matlådan.

Bönor
Prova att göra chokladkaka på svarta bönor, dadlar, kokosolja, jordnötssmör och kakao. Vi lovar att du inte kommer bli besviken. Många tror helt felaktigt att kött, mejerier och ägg är våra enda källor till protein men det finns faktiskt, i olika stor mängd, i mer eller mindre allt vi äter. Sojabönor är till exempel ett av de mest proteinspäckade livsmedlen vi har. De gömmer sig i tofu, om du inte vill äta de gröna godisarna precis som de är.

Tofu
Som du säkert vet behöver tofu lite kärlek för att piggna till, men det är lyckligtvis enkelt fixat. I Food Pharmacys kokbok hittar du ett magiskt recept på lasagne där vi smular ner tofun till en färs, som vi sedan mixar tillsammans med bland annat soltorkade tomater, tamari, valnötter och färsk basilika. Och är du sugen på scrambled eggs till helgfrukosten låter du tofun marinera i tamari innan du river den i bitar och steker den i kokosolja. Allt annat än trist!

Linser
Ingen höst utan mumsiga linsgrytor. Och vill du mjukstarta övergången till vegetariskt kan du smyga ner belugalinser i din vanliga köttfärssås. Börja försiktigt och öka sedan mängden linser för varje gång. Om du kryddar som vanligt märker varken du eller mindre familjemedlemmar någon större skillnad, vi lovar!

Mandeldryck, havredryck och kokosgrädde
Att utesluta mejeriprodukter är inte svårt. Våga prova ett växtbaserat alternativ nästa gång, men släng ett öga på innehållsförteckningen innan du handlar så att den inte innehåller tillsatt socker (eller annat onödigt jox). Både vispad och ovispad grädde ersätter du enkelt med kokosgrädde.

Bubblare: larver och insekter
Vi förstår naturligtvis att larver i allra högsta grad är kött. Men om vi nu ska göra en lista med tips på goda saker att äta i framtiden kan vi inte låta bli att slänga in några småkryp. Visst kan det låta läskigt, men med rätt kryddning och tillagning blir det säkert toppen. Den som lever får se! Och vad gör vi inte för att ta hand om vår planet?

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här

Happy new gut!

HÄLSA BÖRJAR I MAGEN, 15% RABATT PÅ GUT FLORA KOMBO.

LÄS MER

Dela

Kommentarer

 1. Florian skriver:

  Hej!
  Istället för kikärtor kan man hålla utkik på gråärt. Det finns svenskodlade sådana.
  Sedan tycker jag att hellre havredryck än mandeldryck då mandelträd kräver en massa vatten och den största exportören är Kalifornien.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/vart-mandelsug-bidrar-till-vattenbristen

 2. Superbra! Är dock mandelmjölk bra? Krävs inte det massvis med vatten för att producera?

 3. Mai-Britt skriver:

  Do you by any chance have any links to the research you’re mentioning?
  Thanks for a very interesting blog!

 4. Gunnar Friberg skriver:

  Hej!

  Tack för goda tips.

  Ni skriver:
  “Bubblare: larver och insekter
  Vi förstår naturligtvis att larver i allra högsta grad är kött.

  Den som lever får se! Och vad gör vi inte för att ta hand om vår planet?”

  Just det. Den som lever får se.

  Det gäller ju tyvärr inte insekterna vi då tar livet av.

  Jag tänker att vård jord gärna vill att vi slutar att ta livet av levande varelser, bland andra djur – insekter. När vi upphört med det kan vi få den efterlängtade freden.

  Så tänker
  Gunnar Friberg

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0
0

Du har inga produkter i varukorgen.