Det här bör du tänka på när du äter jordgubbar – Food Pharmacy

Food Pharmacy

Post image

Det här bör du tänka på när du äter jordgubbar

Vem älskar inte svenska jordgubbar? Dessa söta små bär som sätter pricken över i:et på alltifrån tårtan, desserten och frukostyoghurten. Men hur nyttiga är de egentligen? Och stämmer det att de kan innehålla massa besprutningsgifter?

Först och främst kan vi konstatera att jordgubbar, precis som många andra bär, är superdupernyttiga. Jordgubbar innehåller massor av vitaminer, mineraler och fibrer. Om vi ropar: “Vem innehåller C-vitamin, fibrer och folsyra?”, så kommer jordgubbarna snabbt att räcka upp handen. Problemet är bara att om vi ropar: “Vem innehåller mest besprutningsgifter?”, så kommer en del av jordgubbarna också att räcka upp handen.

Jordgubbar är nämligen jättekänsliga för skadegörare, som till exempel mögel och insekter (det vanligaste hotet är svampangrepp, sedan kommer småkryp som jordgubbskvalster). Och vad tror du man gör åt det problemet? Jo, man besprutar dem med växtskyddsmedel. Importerade jordgubbar har i vissa fall visat sig innehålla det i Sverige förbjudna giftet karbendazim.

I Sverige finns det lyckligtvis regler för vilka bekämpningsmedel som får användas här och på vilket sätt, och på Livsmedelsverkets hemsida läser vi att det i  Livsmedels­verkets stickprovskontroller som gjordes år 2020 inte fanns några prov med halter över det tillåtna gränsvärdet. De uppmätta medelhalterna låg på mellan 2 och 10 procent  av gränsvärdena, och i jordgubbar odlade i Sverige innehöll nära hälften av proverna (40 procent) inga mätbara resthalter alls.

Vi själva väljer därför alltid svenska jordgubbar framför importerade och alltid ekologiska jordgubbar om det finns. Tyvärr är det rätt svårt att just hitta just ekologiska jordgubbar. Du minns att vi skrev att jordgubbarna är känsliga för mögel och insekter? Utan behandling är jordgubbarna svårodlade och alternativa behandligsmetoder utan konstgjorda kemiska ämnen är inte alltid lika effektiva vilket gör att odlarna löper större risk att skördarna förstörs och blir mindre än i vanlig konventionell odling.

Hisspitch jordgubbar

  1. Välj svenska jordgubbar framför importerade.
  2. Håll ögonen öppna efter ekologiska jordgubbar.
  3. Tvätta jordgubbarna noggrant.
  4. Njut som tusan när du väl äter dem!

Recept med jordgubbar från FP:

Fryst jordgubbsmjölk med jordgubbar och lime

Rosa jordgubbsbollar på tre ingredienser

Världens bästa smulpaj med jordgubbar och rabarber

Gazpacho med svenska jordgubbar

Blomkålsgnocchi med jordgubbar

Dela

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.