Enkla byt ut-listan: Så här lätt är det att bli en näringsjägare

Food Pharmacy

Post image

Enkla byt ut-listan: Så här lätt är det att bli en näringsjägare

I vår första bok har vi en liten lista på vad man ska byta ut några av de vanligaste “vardagsfällorna” mot, men eftersom man aldrig kan få för många listor i livet så kommer här en lite längre byt ut-lista på samma tema.

Smör: Avokado, nötsmör
Kommentar: Visste du att det går alldeles utmärkt att byta ut smör mot avokado när du bakar? Och nötsmör är ju ett grymt substitut på mackan eller i chokladbollen.

Mjölk: Mandelmjölk, nötmjölk, sojamjölk, havremjölk, you name it …
Kommentar: Det är inte svårt att hitta alternativ till komjölk nu för tiden – våga prova ett växtbaserat alternativ men släng gärna ett öga på innehållsförteckningen först så att den inte innehåller massa tillsatt socker (eller annat onödigt jox).

Grädde: Kokosmjölk
Kommentar: Det går att att byta ut förvånansvärt många recept med grädde mot kokosmjölk. Och har du aldrig provat att vispa kokosmjölk så har du något att addera till din bucket list. Fruktsallad med kall vispad kokosmjölk, nom nom …

Flingor: Osötad musli, granola eller chiapudding
Kommenar: Alla “köpeflingor” är inte öken, läs bara innehållsförteckningen noggrant och undvik sötade flingor. Godast av allt är förstås att göra sin egna hemmagjorda granola, den här storfavoriten är helt utan tillsatt socker (nope, ingen honung ens) men ändå bland det godaste vi ätit.

Köpejuice: Hemmagjord smoothie
Kommentar: Vi föredrar smoothie framför juice alla dagar i veckan eftersom smoothie till skillnad från juice innehåller alla fibrer som våra goda tarmbakterier vill ha.

Pasta: Bönpasta, kelpnudlar, sötpotatisnudlar och svarvade grönsaker.
Kommentar: Om du ska till att svarva nudlar så kom ihåg att du inte behöver hålla dig till bara en grönsak – prova att blanda till exempel zucchini, morot och rödbeta så får du regnbågspasta som heter duga.

Ris: Durrakorn, quinoa, bovete, nakenhavre, vildris
Kommentar: Det finns massor av bra, antioxidant- och fiberrika alternativ till vitt ris och det finns massa spännande sätt att tillaga dem på. Testa till exempel att koka quinoa till exempel i hälften vatten, hälften kokosmjölk, mmm …

Matolja: Kallpressad kokos-, raps- eller olivolja
Kommentar: Visste du att kokosolja är den enda oljan som tål höga temperaturer? Planerar du att steka i olja så är det kokosolja som gäller.

Strösocker: Frukt och bär
Kommentarer:  Förlåt för att vi föreslår något så präktigt som frukt och bär istället för socker, men sedan vi upptäckte hur mycket man kan baka med färsk och torkad frukt har vi aldrig gått tillbaka till strösocker. Receptbanken är oändlig, men prova gärna den här sockerfria banankakan, snabba äppelkaksbollar eller matchabollar med kokos och citron.

Köttfärs: Linser, nötter, solrosfrön
Kommentarer: Det finns massa spännande alternativ till köttfärs – bland annat den här goda köttfärssåsen på svarta linser och idévärldens lasagne med valnötter som du hittar här.

Ben&Jerry: Frusen banan, frysta bär och en skvätt kokosmjölk
Kommentar: Lova att inte rynka på näsan förrän du provat. Ovanstående kombo är överraskande god och funkar som såväl frukost som middag. Vill du addera ännu mer dekadens till glasskupolen så adderar du lite hasselnötssmör och kakaonibs till receptet. Stäm oss bara inte om det blir för gott.

Vetemjöl: durramjöl, bovetemjöl, mandelmjöl
Kommentar: Nu för tiden finns det ju mängder av spännande mjölsorter som inte innehåller gluten, senast testade vi kikärtsmjöl när vi gjorde den här goda pannkakan med sparris- och guldbetssallad. Och lova oss förresten att du provar att baka det här magiska tunnbrödet på två ingredienser.

Bröd: fröknäcke
Kommentar: Få saker slår ett riktigt gott fröknäcke med havssalt. Sno ihop hemma, köp färdigt i butiken eller kör på mellantinget – en färdig fröknäckemix som du enkelt blandar ut med vatten och olja. Tips! Kör fröknäcket på lite lägre temperatur än vad förpackningen föreslår.

Chirre: grönkålschips, rostade nötter, sojabönor, grönsaker
Kommentar: Att torrosta nötter i panna är bland det enklaste och godaste man kan göra. Och så lite havssalt på det. Mums.

Pulverdipp: Hemmagjord hummus med massa vitlök, hemmagjord guacamole med massa koriander.
Kommentar: Överflödigt.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram, och handla vår första bok här och nya kokboken här.

 

 

Årets julklapp?

175 makalöst goda recept för en lite mer hälsosam vardag efter helgerna

KÖP DEN HÄR

Dela

Kommentarer

 1. Frida Johansson skriver:

  Hej!
  Jag undrar hur ni ser på detta med kokosolja som ett bättre alternativ av fett. Jag har själv svårt att avgöra om detta omtalade fett är bättre än vissa andra fetter. Livsmedelsverket kategoriserar kokosfett under mättade fetter som de anser vi inte behöver alls (se referens längst ned). Samtidigt kan en läsa här o var om hur bra kokosfett är. Vem ska en lita på? Och hur skiljer sig kallpressad kokosolja från “vanlig” kokosolja egentligen?
  Jag skulle vara väldigt tacksam om ni kunde hjälpa mig och säkert många andra funderande att reda ut denna feta (hehe) fråga en gång för alla.
  Ps. Jag lyssnar självfallet på er grymma podd så om ni har möjlighet ta gärna upp denna fråga där!

  Referens: http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/mattat-fett

 2. Helena skriver:

  En fråga här????. Vad tycker ni om havregrädde och havrefraishe?

 3. Anna skriver:

  Hej! Älskar er blogg. Jag undrar om ni skulle kunna skriva ett inlägg om ris. Blir alltid lite förvirrad. Vilka ris är bra? Råris? Svart ris? Vildris? Rött ris? Tusen tack för en toppenblogg, kram

 4. Elin skriver:

  Men SÅÅ bra! Det är ju detta jag velat ha! Har lyssnat på er pod en månad ungefär men tycker inte ni varit så konkreta i era tips, tex så frågade ju ”PH” hur man skulle kickstarta efter jul och nyår men ni hängde istället upp er på ordet ”kickstarta”. Tror han, och många andra (däribland mig själv), bara ville ha lite handfasta tips på hur och var man börjar, vad man kan byta ut och till vad – och NU kom en sån lista! Åh sp glad jag är! Tack 🙂

 5. Alltså det jag ville byta ut var ju själva avokadon från många utav era recept eftersom det inte känns så miljömedvetet att konsumera en om dagen?

  1. Food Pharmacy skriver:

   Bra tänkt! Vi resonerar också så, men äter avokado ibland som en lyx!

 6. Hur ersätter byter jag bäst créme fraiche ur Ett recept,då?

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vi har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra. Observera att du måste få en godkänd kommentar från en admin innan dina kommentarer visas.

0

Tillagd i varukorgen

Du har inga produkter i varukorgen.